Свјетски дан младих

Зашто млади толико желе напустити БиХ?

bimbo15 / 13. август 2019

Јуче је био Свјетски дан младих или Међународни дан младих како је коме воља. Не знате? Не чуди ме. Јуче сам прелистао шест новина и прегледао преко двадесет интернет портала, колико их је објавило овај дан? Један, само један портал је ставио да је јуче Свјетски дан младих. У таквом друштву гдје су млади тотално небитни, гдје држави није стало до младих и треба ићи и не треба чудити зашто је толики тренд одласка младих.
А када говоримо колико је држави стало до младих или је можда бољи израз колико држави није стало до младих говори податак да не постоји никаква статистика, никакав податак колико је младих отишло из државе. Једини податак је да се држављанства БиХ у задње четири године одрекло 8167 младих особа. То су младе особе које су заувијек изгубљене које никада нећемо моћи вратити у државу. Друго што мене лично фрустрира је да политичари јако лоше глуме да им је стало до младих, не желе се удостојити да прочитају анализе проблема. Ево и објашњења. Чујете од политичара како говоре да је проблем одласка младих економске природе, како млади одлазе у Нјемачку због високих плата. Што је апсолутно нетачно! Економски разлози одласка младих су тек на шестом мјесту. Образовање, несигурност, корупција су главни разлози одласка младих! Црна статистика црни подаци. Има их још. Рекордери смо у свијету по незапослености младих, 64% младих нема посла. Све то када се акумулира дође се до тога да 62% младих жели отићи из државе. Страшни подаци.
Јасно је нама свима у каквој држави живимо. Али да ли је то довољно да имамо оправдање за одлазак? Ако мене питате није! Подједнако је до државе колико је и до младих.На крају крајва ми смо изабрали ове који нам кроје овакву државу. Не могу млади очекивати да им буде ишта боље када су први који ће се продати на изборима за двадесет, тридесет евентуално педесет марака. Како млади да очекују бољу ситуацију када је чак 50% младих неактивно (нити раде нити траже посао)? Када би трошили енергије и времена у раду на себи и у тражењу прилика колико трошимо у  испијање кафа и пива ја вјерујем да би нам било ако ништа на личној бази много боље. Када моји драги вршњаци оду у Нјемачку раде по дванест сати, не излазе, не пију, кућа-посо-посо-кућа. Зашто тај модел живота не примјенимо у нашој држави па да видимо шта ће се десити, сумњам да ће изаћи на горе. А и зашто не би почели тражити одговорност људи којима је посао да раде да нама буде боље које ми плаћамо из буджета? 
Увијек сам оптимиста па тако и што се тиче положаја младих, искрено вјерујем да нам долази боље вријеме. Само мало требамо на себи порадити. А давно је један од наших највећих писаца рекао "Остајте овдје!… Сунце туђег неба неће вас гријат к'о што ово грије. Грки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није".


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.