Сретан рођендан Републико Српска!

"Није битно колико јако можеш ударити, него колико те јако могу ударити а да ти устанеш и идеш напријед". А тебе баш ударају моја Републико, молим те немој остати да лежиш на поду него устани и заједно идемо даље!

bimbo15 / 08. јануар 2019

Моја Републико сретан рођендан ти желим. Како се осјећаш морам те питати? Да ли си сретна? Да ли га са нестрпљењем очекујеш? Гдје су ти очеви моја Републико, гдје су они што су те створили, хоће се они споменути данас на свечаноме страначком дефилеу?
Е моја Отаджбино, да ли су те овакву замишљали наши очеви, ђедови, стричеви, ујаци када су те стварали? Не могу да не пустим сузу када помислим да су толики дали себе за тебе, а ти оборена на кољенима. Покрадена, ојађена, осиромашена. Сада ти и дјецу тјерају. Оно што нико није успио у задњих сто година кроз ратове ови успијевају у миру. Сваког дана нас је све мање и мање без испаљеног метка. И то ти дјеца иду моја Републико, иду у иностранство заувијек без жеље и намјере да се икада више врате. Не знам чиме си то заслужила моја Отаджбино, али ми срце пуца када те видим овакву. И ето моја Републико ништа им није свето па ни твој рођендан. Од рођендана праве страначки скуп, ваљда зато што они који би требало да славе стоје у редовима испред Њемачке и Словеначке амбасаде. Ја им  говорим да никада нећу ићи, није ни мој отац ни ‘92 а ни '95 када су му узели град, у коме се родио и одрастао. Остао је тада када је теже било да те ствара па ћу тако и ја остати. Али ја сам међу ријетким. Не знам с ким ћу од пријатеља моћи следећи рођендан да ти славим. Бојим се да ће бити на западу а ја сам овдје. Али не љути се на њих нису они криви, буди љута на оне који их бјесмоучно тјерају. Е моја Отаджбино драга шта ми урадише од тебе и то они који те нису ни жељели тих несретних деведесетих. Не треба ни чудити зашто те сада убијају, никада те нису ни вољели. Али ето шта је ту је. Мора да се и нешто сама крива јер ја вјерујем да се свакоме враћа оно што је дао, што је заслужио. Али сумњам да си овако млада могла навући толико лоше карме да те оволико кажњава. Знаш шта ме једино тјеши? Кажу после буре увијек сунце јаче сија. Тако да сам сигуран да ће и тебе сунце обасјати после ове тешке и дуге буре. Не могу рећи да си преживјела теже искушење за ових својих свега 27 година постојања. Али се надам да ће ти ово бити најтеже. За крај мало отрцано али желим ти све најљепше од срца да следећи рођендан дочекаш љепша и сретнија, да ти се све жеље испуне. Мада сам мало скептичан према томе али се морамо надати! Нада никада не смије да умре код човјека па тако ни код тебе моја Републико. Ја ћу те увијек вољети из године у годину све више и више, и дочекаћемо заједно и твој неки будући рођендан који ћемо моћи стварно у срећи и весељу прославити како и доликује.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.