Референдум, Сабор, новинари и ми - Дволичност с предумишљајем

balkanskispijun / 15. април 2011

Ових дана тешке ријечи падају и тешке одлуке се доносе, али њихова највећа тежина је у њиховој испразности. Милорадов референдум, Човићев сабор, пробосанске снаге и медији,... све је, чини се, само једна велика шупља прича. Никако не могу да схватим да постоје људи које све то не увиђају, који не виде да се ради само о лоше офарбаним лажима?

Мало ми је, морам признати, и уврједљиво што неко мисли ће Босанци и Херцеговци насјести на све те глупости. Али џаба, пси лају а каравани пролазе... можемо писати до сутра и викати из свег гласа, увијек ће бити људи који ће свему томе вјеровати.

Упркос узалудности и без обзира на све баналности ваља нам указивати и прстом упирати и викати, све док разум не побиједи, макар привидно.

Очитост бр.1:

Милорад Додик расписује референдум да би ускратио подршку Суду и Тужилаштву над којима није успио завладати како би се спасио од њихова правног прогона. Додик зна да за све паре које је покрао само му Суд БиХ може пресудити јер је Суд РС-а већ одавно само Додикова испостава.

Запрепаштавајућа чињеница бр.1:

Становници РС-а масовно и у еуфорији кличу јер ће референдум омогућити да човјек који им је покрао милионе не буде судски гоњен. Лјуди ликују јер им се неће вратити покрадене паре?!

Очитост бр.2:

Човић преко академских послушника сазива Хрватски народни сабор како би додао „легитимитет“ својим настојањима те како би све силне кадрове који ће испасти из удобних фотеља вратио у исте или неке нове фотеље.  Неки други послушници се у име неког другог као буне.

Запрепаштавајућа чињеница бр.2:

Ти фотељаши ће живјети удобно те своје, и џепове своје породице, кумова и пријатеља, легално и нелегално пунити „легитимним“ новцима како кривих тако и „правих“ Хрвата. Иако већ 20 година трпе јарм тих људи, њихову неспособност и бивају најдиректније угрожени од истих, становници у кантонима са Хрватском већином подржавају овај потез као „национални одговор“ а његове носиоце као прве борце на линији „Хрватства“?!

Очитост бр.3:

Новинарска професија у овој држави као да не постоји. Само у изнимно ријетким и политички неважним случајевима не можемо из уста и пера новинара препознати глас политичара који стоје иза тог медија или новинара.

Запрепаштавајућа чињеница бр.3:

Једини моменти у којима јавност профитира добивајући истину јесу они моменти у којима се „велике рибе“ крвећи се међусовно око плијена или задовољавајући свој его, јавно размећу пропустима оних других. Јавност је више него свјесна овога и умјесто да одговоримо на дволичност коју нам сервирају као истину, ми радије мијењамо канал, новину, портал, тражећи да нам се прича она лаж која нам „увцету“ највише годи?!

 

Шоу који живимо, овај маскембал свакодневнице, је можда најлакше преживјети здраве памети тако што се поистовијетимо и подсвјесно у њега уклопимо. Ово јесте једно од оправдања али то оправдање, као ни било које друго, није олакшавајућа чињеница за нашу дволичност с предумишљајем.

„Охрабрујуће“ у свему овоме је то што нисмо једини, то је феномен човјечанства. Ми не гледамо само схо бусинесс, ми га живимо. Све је лажни сјај, лажна слика, лажни приказ. Свијет је тога свјестан јер га и крсти као „шоу“, али му се и даље поклања и аплаудира му више него стварности.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.