ПРВОБИТНА АКУМУЛАЦИЈА КАПИТАЛА У БАЛВАН-ДРЖАВИ

P.O.S.M.A.T.R.A.Č. / 03. септембар 2012

 

Неке послијератне године , збуњени новонасталим промјенама у друштву, покушавајући препознати друштвено уређење у ком смо се нашли, трагајући за дефиницијама тих промјена, моја пријатељица ми једног дана рече да је тај дан схватила Маризам и социјалистичко управљање и то од 1-4 разреда средње јер га је видјела у пракси.

Рекла је да ми нисмо ни у источном ни у западном,а нарочито не у сјеверном социјализму,а  ни у западном капитализму већ да смо на самим почецима индустријског  капитализма ,а који се сврстава у првобитну акумулацију капитала.Нјегове основне карактеристике су безакоње и формирање нове класе-скоројевића.

Повукла је паралелу између центра нашег града којег је у то вријеме „красила“ огромна пилана с кубицима и кубицима балвана бесправно посјечених и купљених на црном и једином тржишту под окриљем нових владајућих структура и филма „Прохујало с вихором“.

Кад Скарлет О´Хара схвати да народ мора градити куће спаљене у грађанском рату, једноставно запосједне шуму и отвори пилану онако...било гдје.

Уносан бизнис: сијече оно што је Бог дао, не плаћа, мало плати радну снагу,а све остало у паџе.

А обнављање шума?Даће Бог па ће изникнути нова стабла.

 

Схватих и ја те одмахпослијератне године да нисмо одмакли пуно у развоју те да се слободно можемо поистовијетити са тим временом,али не и са Скарлет О´Хара већ са њеним упосленицима, бившим робовима који имају само продати своју кожу.

Скарлет О´Хара је био пријератни локални ђилкош,беспосличар,ситни криминалац којем су прије рата због  његове љубави према балванима за техничку обраду забрањивани улази у тадашње дрвнопрерађивачке творнице.

Дугогодишњи криминални труд му се исплатио и остварио те је уз помоћ пар људи који су имали шићар од тог не бизниса отворио пилану,уништавао шуму и правио трећеразредну столарију за погорјеле јаднике, али сада под окриљем нове власти и нових закона који су неком чаролијом успјели од криминалца начинити човјека од реда и закона.

Овим скоројевићима рат није био само брат већ и отац и мајка.

 

Прошле су године и године од тада.Фирма и „не бизнисман“ су доживљавали успјех за успјехом, а онда се десило што и треба да се деси: средином првог десетљећа овог 21 стољећа у вријеме кад се најбоље осјећала, држава се намргодила на те скоројевиће и ускоро је отишао у заборав и он и фирма.

Све су се мање виђали балвани на цести и поред цесте, а шумарства из оба ентитета откривала да су у габули као резултат вишегодишњих пљачки. 

Све до љета 2012 године. 

А сада овог љета 2012 године, шеснаест година након рата, и након стравичних пожара по Херцеговини у рејонима шума, поново од Иван-планине тј. Иван-седла до  Сарајева уз цесту М-17 гомилају се кубици и кубици необиљежених балвана.И неписмен види да је техничко дрво и каква му је намјена.

 

Тешко је повјеровати да  пожари по Херцеговини и балвани уз магистрални пут М-17 немају везе.

Нормалном, обичном и поштеном човјеку  тешко је повјеровати да би неко, тај „неко“ па ма ко он био намјерно потпалио шуму доводећи у опасност људе и животиње.

 

Ипак, треба разговарати са локалним становништвом па видјети гдје су се пожари појавили па да схватите да је то сигурно пироманија из најнижих побуда.

Да, јест много локација обухваћених ватром, тако да су сви добронамјерни заузети спашавањем оног што се спасти може, а криминалци за то вријеме довлаче камионе и камионе у Сарајевски кантон и пласирају на тржиште. 

А полиција о томе појма нема 

Поново након коју годину затишја вратили смо се у вријеме првобитне акумулације капитала, пљачке, црног тржишта у држави у којој можеш радити шта хоћеш, у којој важи правило „ако хоћеш буди поштен и то је твоја ствар, ако нећеш немораш јер ни за непоштење нико ти неће ништа“.

И сада овим новим скоројевићима Херцеговачка еколошка катастрофа није само брат већ и отац и мајка. ,баш као што је рат био оним послијератним.

Ето у таквој држави неке нове Скарлет О´Харе уништавају оно што је Бог дао и оно мало што је остало из Титине државе, а да није уништено.      

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.