Предизборна оштра реторика не смије бити изговор за успоравање процеса европских интеграција. 

Уозбиљимо се. Не због Европске уније, него због Босне и Херцеговине и нас самих.

Jelah / 19. мај 2019

Босна и Херцеговина је пропустила или је пролонгирала бројне рокове за проведбу потребних реформи које сутребале допринијети функционалности државе, а самим тим и приближавању ка чланству у Европској унији.
Бројни су фактори зашто је то тако од тога да је Босна и Херцеговина специфична држава са компликованом институционалном организацијом државе, константних политичких криза до свјесног политичког дјеловања с циљем задржавања статуса qуо. 
Недвојбено је да ће Босна и Херцеговина, уколико жели бити дио европске породице, морати да убрза ритам и посвети се процесу придруживања са пуно више жара, нарочито у успоредби са земљама у региону. Велико је питање да ли Босна и Херцеговина може и како да ухвати корак са Црном Гором и Србијом те да ли може да се укључи у сљедећи круг проширења Европске уније.
Слика коју сада има Босна и Херцеговина у релевантим европским круговима је јако негативна, много негативнија него је била прије десетак година.
Негативна реторика која долази из Босне и Херцеговине добија осуду европске јавности чак и у државама Европске уније које подржавају европске аспирације Босне и Херцеговине, па и њихови политичари имају све мање аргумената за подршку европском путу Босне и Херцеговине.
Нажалост, БиХ власти и политичари врло често заборављају да је процес интеграција у ЕУ најприје питање политичке одговорности, које озбиљно недостаје. 
Неодговорна политика власти у Босни и Херцеговини доводи до масовног исељавања квалификоване радне снаге из Босне и Херцеговине углавном у земље Европске уније, те са оваквим политикама Босна и Херцеговина има раст БДП од 2-3%, али тај раст не омогућава сустизање просјека Европске уније.
Предизборна оштра реторика не смије бити изговор за успоравање реформског процеса и заустављање процеса европских интеграција. 
Када се придруживање ЕУ постави као стварни заједнички циљ свих у Босни и Херцеговини, онда нити смјена владе ни оштра међустраначка сукобљавања не морају заустављати процес придруживања. 
Ниједан партикуларан интерес не би смио стајати испред заједничког, јавно подржаног интереса. Не због Европске уније, него због Босне и Херцеговине и нас самих.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.