Предизборна агонија и застарјели патриотизам

SLejla / 07. септембар 2012

Рођена сам у зиму 1993. године. Моја мајка каже да је то најгора зима у њеном животу. Тата је бранио Сарајево, а она је, скупа са мојим старијим братом, за то вријеме боравила код своје мајке. Моја мајка каже да јој је то најдража зима икад. Ја сам данас студент Филозофског факултета у граду који брзином којом други главни градови сусједних држава постају метрополе, постаје пријестолница папанлука, балканског трасха и јефтине политике политички необразованих људи. Имам осамнаест година, нимало захвалних година за вријеме и мјесто у којем живим, вријеме ситног криминала који пуни редове црних хроника и даје поприлично добру сјену за корупцију о којој сви причамо, али ништа не знамо, и коју максимално сви, на овај или онај, начин користимо, мјесту које је продало све идеале и заборавило све људе који вриједе и који су нам ваљали, које је прихватило оне који су од њега бјежали. Имам осамнаест година, и ове године први пут имам право да дам свој глас на изборима.

Прошло је двадесет година од немилих догађаја у овој нашој напаћеној држави. Двадесет година диктатура, кривих идеала и премасно плаћених фотеља. Једино што је од тих премасних фотеља остало је још напаћенији народ. Пардон! Остала су напаћена три конституционална народа и напаћене мањине. Листе кандидата још су увијек исте као кад сам прије осам година ишла са мајком да она гласа. Или ми се само учинило да су то све исте марионете великих странака које свој лист дијеле са неким људима чије име бирачи никада нису ни прочитали, јер од догме национализма и лажног патриотизма поклоњеног странкама са националним предзнаком нису успјели размотрити људе чија кампања није плаћена нашим новцем, људе који нису уништили читаву шуму на своје предизборне плакате које ће послије октобра радници на минималцу чистити са наших, ионако пречистих, улица.

Прошло је двадесет година и наш је менталитет остао исти. Кад не знамо коме ћемо дати свој глас, ми ћемо тај дан једноставно заобићи гласачка мјеста и свој глас поклонити оној већини коју ћемо слиједеће двије (односно четири) године критизирати у топлини својих домова, удобно наслоњени на кауч, након осам сати радног времена за који смо добили минималац, након што се исмијемо свим овим будалама по свијету који излазе на демонстрације. Добро је, можемо јести и наредна три дана грах, али ја нећу изаћи на изборе, јер су то све иста говна.

Прошло је двадесет година, овог октобра ће гласати читава једна нова генерација, дјеца рођена у рату, који не ‘фурају’ национализам, који не гледају на своје пријатеље кроз призму религије. Долази једна генерација која се не дјели ни по стрицу ни по оцу већ по пријатељству. Долазе млади који желе ићи у исте школе и учити по истом наставном плану и програму. Долазе људи који се споразумјевају на сва три језика без потписивања икаквих споразума о подјели пријатељства на српско, бошњачко и хрватско. Долазимо ми који желимо да на попису 2013. године се изјаснимо као Босанаци и Херцеговци исламске, католичке, православне вјероисповијести.  Ја знам да је за сваки процес промјене потребно вријеме, али ми вријеме не добивамо  бирајући исте људе, с истим идеалима, који ће испунити све необећано, а обећано ће почети испуњавати од дана када почиње предизборна кампања до дана кад се њихове гузице опет сигурно смјесте у исте фотеље.

Овог октобра желим да позовем све пријатеље да издвоје пар минута за гласање, желим да их наведем  на размишљање. Желим им рећи како они постају грађани овог свијета, како постају будућност ове државе. Желим им рећи да имају право, да имају моћ, и да имају начин да ствари промјене.  Овог октобра ми имамо своју грађанску дужност коју не смијемо олахко схватити, јер оно што изаберемо проживљават ћемо наредне четири године, оно што изаберемо креират ће, уз нас, нашу будућност. Размислимо, нађимо рјешење, гласајмо за људе који ће заступати подједнако права свих нас, без обзира како се зовемо. Размислимо, и допустимо да истински патриотизам не пређе у лажни национализам! Гласајмо, јер смо заиста овог октобра и ми битни!


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.