ПОЖАРИ ПОНОВО ЗАТЕКЛИ НЕСПРЕМНУ ВЛАСТ

Darko87 / 27. август 2012

    

     Ово није прва година, а неће бити ни последња да нашу државу захватају јаки пожари.

 

   Ова година је била рекордна година по врућинама у последњих 100 година од како се врше мјерења. Суша је погодовала томе да вегетација постане суха, а самим тим и лако запаљива. Много је начина како настају пожари. Ја лично нисам сручњак по том питању, али знам неке ствари као што су:

1)      Стакло може изазвати пожар, и стога овим путем апелујем на становнике да не баца стаклене флаше, или неке друге стаклене предмете у траву.

2)      Бачени опушак

Постоји још неколико ствари, али ово су оне по мом мишљењу најосновније.

       Институције које су задужене за безбиједност грађана, као што су: Ватрогасне службе,Цивилна заштита, као и Министарство одбране тј. војска, а владу, односно владе да и неспомињемо.

Хајде да погледамо слабости сваке од ових служби:

Ватрогасна слуижба: Ватрогасци свој посао у градовима и приградским насељима обављају одлично, али када су у питању шумски пожари онда су они ту немоћни из разлога као што су неприступачност терена, застарјела опрема и сл.

Цивилна заштита: Недовољна дефинисаност њене надлежности ( у пракси се показало да она само води бригу о евакуацији и регрутацији грађана чија су имања угрожена), недовољна опремљеност са потребном опремом.

Министарство одбране: Министарство одбране је и највише по мом мишљењу заказало.

Нисам сигуран да ли су ангажовали пјешадијске, и инжењерске јединице, али знам да се хелихоптери МИ8 и нису нешто показали, односно полетио је само један, а и он након пар дана закашњења, а остали су на ремонту. Војска такође нема летилице специјализоване за гашење пожара.

На неким мјестима терен је миниран па и то спречава гашење са земље.

 Владе на свим нивоима, апосебно ентитетским и државном већ пар година најављују ријешење овога проблема куповином 2 до 3  канадера, али је та прича актуелна само док пожари трају, а касније то одгоде за следећу годину.

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.