Политичари,кризе и интереси

Darko87 / 05. септембар 2012

 

  Економија против „Националних“ тј. етничких интереса

 

Економија или „Национални“ тј. етнички интереси

       Сви знамо које од ово двоје је важније, а кад кажем сви притом не мислим на политичаре јер они очигледно незнају, односно знају које од ово двоје се више исплати за њих.

   У програмима политичких странака нема јасно дефинисане економске политике. Све што у тим програмима пише је: „Повећање запошљавања“. Али  како стићи до тога циља који су сами себи поставили ни они сами незнају. А што се тиче тзв. вањске политике у 99,9% странака је оријентација ка ЕУ. Да се разумјемо нисам ни ја толико против ЕУ, али морамо детаљно анализирати ситуацију, и схватити да је Еуро, а самим тим и цијела еуропска замисао у кризи.

А сада још мало детаљније о економској кризи, или боље речено о економским кризама:

     Све је наводно почело са кризом у САД-у, због хипотекарних кредита. Банке су давале ризичне кредите особама које то себи нису могле приуштити, или су биле на граници могућности. О кризи у САД-у ће можда још бити ријечи у неком од следећих чланака, али како не бих скренуо са теме, треба да укратко погледамо и Еуропску економску кризу, као и кризу у којој се налази наша земља БиХ.

Велике еуропске фирме су имале велике пакете обвезница у „Америчким“ банкама. Када су банке дошле у кризу ове мега-корпорације су морале да смање производњу и број радника како би компензовали губитке на берзи.

   Грчка: Грчка је узимала велики број кредита од ММФ-а, а што је најгоре тај новац трошила на јавну потрошњу, са циљем стабилности актуелне власти, и приказивања као и одржавања лажног стандарда живота. Када је период одгоде (тзв.грејс период), први кредити су дошли на наплату, и Грчка је морала резати трошкове у јавном сектору тј. снизити плате државним службеницима како би била у могућности вратити камату на кредит. У међувремену дуг је толико нарастао да Грчка чак размишља да прода нека своја острва, и то само како би опет већим дјелом отплатили само камату.

Сценарио сличан грчком се одвија, и у Шпанији, Португалу,Ирској..., а на велику жалост и у нашој земљи.

   „Свјетска економска криза у БиХ“: За економску кризу као и већина земаља криви смо сами себи, тј. криви су наши политичари који се нажалост нимало не разликују од оних у Грчкој, Шпанији итд.

    Територијалне јединице: ентитети кантони и дистрикт против Босне и Херцеговине

Територијалне јединице и саме узимају кредите од ММФ-а који нас воде у дужничко ропство, а наравно и држава Босна и Херцеговина узима кредите од ММФ-а, а тај дуг који узме држава  се равномјерно распоређује на све њене територијално-управљачке јединице, а оне потом тај терет сваљују на  грађане и становнике.

      Да ли је у интересу грађана да се наши политичари овако понашају? Наравно да није у интересу грађана овакво понашање власти. Највећи национални, али и етнички интереси наше државе треба да буду њена економска стабилност, али и напредак .

 За сада политичари настоје да што више скрену пажњу од овога проблема, и посвећују се личним борбама за власт.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.