Пјесмом и роштиљадама до фотеља

dr. Sheldon Cooper / 04. септембар 2012

Није тајна да су пред нама још једни избори. Овога пута, бирамо власт на локалном нивоу, тј. људе који це свјесно и одговорно да воде општину у којој живимо. То "свјесно и одговорно" у нашим животима међутим, постало је само бајка. Шта је наша реалност?

Реалност је таква да се власт у овој држави сјети својих грађана само пред изборе. А ми шутимо, трпимо, гледамо шта се ради и дајемо свој глас. Промијенити одлуку свих грађана није могуће. Ако је већина довољно глупа да бира на власт оне који ју газе и понизавају - па нека! Бицемо нација чију заједницу воде они који за њене грађане уопште не брину. Не мрзе они нас, њих једноставно није брига како је обичном човјеку, јер њима не фали ништа. Сваки министар има 5000 КМ плату, нов аутомобил, властитог возача, бесплатан телефон, стан итд. итд. Претјерано? Итекако!

Рецимо да није претјерана плата. Хмм... Шта треба да уради неко да годишње заради 60.000 КМ, има све наведене бенефиције и живи као краљ? Реално, не само да треба да ради свој посао, него треба да умире од посла, да народу све цвјета, да уценицима обезбиједи књиге за сколу, да се дају потицају домацим пољопривредницима, да смањи увоз ствари којих, сигуран сам, моземо и сами много боље производити... Да било ста уради, како би нама било боље! Ипак, те њихове плате нису спале с неба! Све је то порез који смо платили ми, обични људи! Заузврат не добијамо аутопут, не добијамо културно-спортске центре, не добијамо паркове, не добијамо фирме, потицаје, поштене плате, научно-истраживачке центре за нашу перспективну и веома паметну омладину!

Шипак. Добијамо концерте и роштиљаде два пута годишње. Једном да им дамо министарске фотеље, други пут да им дамо општинске фотеље. Није битно што Босна гори већ 10 дана. Битно је да је у мојој мјесној заједници гостовао пјевач и да је одређена особа лагала све присутне својим величанственим идејама и подухватима.

Хајмо мало бит' паметинији. Хоћемо промјене. Хоћемо посао, образовање, науку, културу, спорт! А пјеват' ћемо и мезит' послије тога.

Хвала свима који су издвојили вријеме да прочитају овај текст.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.