Парада поноса

Да ли нам је стварно толико стало до геј параде и до традиције?

bimbo15 / 07. септембар 2019

Данас се у Сарајеву односно у Босни и Херцеговини одржава прва геј парада под називом "Има изаћ". Једни кажу коначно и било је вријеме, други су пак у шоку како је могуће да се то код нас дешава? Елем ово је још једна тема која је подијелила БХ друштво. Уз поменуту параду одржава се и контра парада, традиционална, чији је циљ колико сам схватио указати да ова прва геј није "нормална". Не би ми били ми да увијек нешто не закомпликујемо па тако имамо двије параде и двије друштвене подјеле. 

Али нећу да пишем о паради. Ја за њу нисам, сматрам да тај начин бробе за права геј особа не води ничему, али исто тако разумијем зашто геј особе протестују. Сви требамо имати иста права пред законом, а то није случај у нашој држави и многи би требали протестовати а не само геј особе, али ево они су се први сијетили можда и остале анимирају. Да се вратимо на подјелу друштва коју је овај догађај изазвао. Добили смо стратсвене фанатикосе геј параде. Имам осјећај да покушавају бити већи хомосексуалци од самих хомосекусалаца. И нисам примјетио да су се тако жушто борили за права геј особа раније нити да се боре за права осталих обесправљених група. Купе неке друштвено/политичке поене. С друге стране имамо оне који осуђују геј парадау, вјернике, поштоваоце традиције. Пошто парада пада у недељу јако ме занима колико ће хришћана отићи то јутро у цркву, а колико је муслимана било на джуми у петак. Традиција се поштује углавном у сфери напити се што више за празник. А њихова борба за очувањем традиционалне породице ће изчезнути колико до сриједе. Оно што ме мучи и брине је колико ми као друштво не можемо прихватити и уважити другог и другачијег. И једни и други се труде да што више нападну, осуде, исмију, понизе оног другог. Умјесто да се покушају стваити у њихову кожу и размујети их зашто они подржавају или не подржавају споменуту параду. Не то није ријешење лакше је одмах другог прогласити за "погрешног" и да смо ми у праву. Други је у криву сигурно и њега не треба уопште слушати. Овај догађај као и многи остали на површину избаце оно најгоре из нас. Покаже колико наше друштво нема културу дијалога, и културу поштовања другог и другачијег. Када би се мало више потрудили да будемо у кожи другога било би нам много лакше и сигуран сам да би били просперитетније друштво.

Геј особама треба омогућити сва права као и другим, секусална опредјелјеност не смије бити разлог да неко има или нема одређена права. И недопустиво је нападати, вербално и физички, све оне који подржавају њихову борбу која се огледа у паради. Исто тако је нормалан људски страх од непознатог и другачијег. Нико не излази тако лако из зоне комфора и све оне који су против параде треба саслушати и уважити њихове ставове, разумјети их.

Као друштво не би смијели дозволити да се од оваквих или сличних догађаја праве спектакли који одвлаче пажњу од битнијх тема. А мислим да се наши политички лидери баш труде од сваког миша направити медвједја, док наша младост одлази из ове државе, и док клизимо у суноврат


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.