Овдје се драм радости душом плаћа

yelimir / 05. март 2012

“Није теби мјесто у свијету и у Нјемачкој, него у манастиру и у Босни. Шта ћеш? Ово је земља оскудна и убога, тијесна и мрка, ни валија није у њој лако бити а камоли раја и редовник. У овој се земљи једна чаша види и боде очи као највиша кула у некој другој. Коме је до тога да буде рахат и зенђил, није му се требало у њој родити ни зафратрити. Овдје се драм радости душом плаћа. А ти иди сад па питај зашто је тако. Или, још боље, нити иди нити питај, него сједи гдје си и буди што си, јер је лудо ићи и питати другог шта те боли, а много паметније сједити и разговарати сам са својом муком. А ти мислиш да овакве као што смо ми тамо у свијету чекају и неће да отпочну теферич без нас! Е, мој Јусуфе, није то за нас фратре и Бошњаке. Јесте, овдје те чека крива босанска бразда и фратарска мука и сиротињски бир и тешка служба, а с друге стране, може бити, колај и свака љепота. Али, шта ти вриједи кад то није твоја страна!

И да одеш тамо, не би ти ништа користило. Цијелог вијека би остао оно што си. Ко те никад раније није чуо ни видио, само кад те погледа рекао би одмах: Откуд ова фратрина овдје? Гоните рђу тамо у Гучу Гору, одакле је побјего и вежите га за ланац са кога се откинуо! И да будеш богат и силан и страшан, први међу првима, да ти нико не смије ријечи казати, ти би му то у очима прочитао. Па опет исто.

Него, сједи гдје си, на свом мјесту и у свом светом Реду. Па ако баш мора да се гријеши, гријеши овдје! Послушај мене, нећеш се преварити ни покајати. Вриједи се преломити и прегорити. Зар је мала ствар бити Божји војник?”

из приповјетке “Чаша”, књига приповједака “Жеђ,” стр. 165-166. 

хттп://духовнамисао.ордпресс.цом/


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.