Креирање идентитета на интернету

Пословање у савременом свету незамисливо је без креирања идентитета на интернету. Шта вам је потребно како бисте искористили потенцијале интернета? Сазнајте у наставку.

Vladimir111 / 17. мај 2019

Пословање у савременом свету незамисливо је без креирања идентитета на интернету. Интернет као медиј који је у 21. веку покорио све пред собом, неизоставан је део пословне коресподенције, а пружа несагледиве пословне могућности, уколико знате да искористите његов потенцијал. Шта вам је потребно како бисте искористили потенцијале интернета? Наставите да читате.

 

Да ли вам је потребан вебсајт?

 

Често се поставља питање да ли је потребно уложити новац у израду сајта, кад све што производите или продајете можете огласити на друштвеним мрежама. Друштвене мреже су сјајна ствар за оглашавање, ширење посла и привлачење нових клијената, али имајте у виду да ваша страница на друштвеној мрежи није ваша. Власништво је друштвене мреже, која је у било ком моменту може из одређених разлога повући или санкционисати. Једноставније речено – са профилима на друштвеним мрежама, ви сте подстанар. Са сајтом, ви сте власник.

 

Сопствени сајт тј. лична интернет адреса вам је апсолутно неопходна, јер представља саму есенцију вашег присуства на интернету. Одаберите назив свог домена и региструјте га, а затим на њему изградите јединствен web идентитет, по ком ћете бити препознатљиви.

 

Цонтент ис Кинг!

 

Куповином и регистрацијом домена, направили сте тек први корак ка реализацији пројекта креирања интернет идентитета. Прави посао тек следи – треба да направите концепт изгледа и садржаја вашег сајта. Како би сајт био функционалан, мора испуњавати одређене неписане законе интернета. Мора имати квалитетан и јединствен садржај, мора бити добро програмиран и изгледати естетски коректно.

 

Садржај сајта мора бити квалитетан, оригиналан и редовно ажуриран. Гоогле препознаје цопy/пасте методу и не рангира је добро. СЕО оптимизација, која је битна за позицију вашег сајта на претраживачима, почиње управо текстом тј. садржајем. Упослите цопywритер-а, уколико сами нисте вични осмишљавању текста и крилатица које ће заживети међу клијентима. Занимљиве и корисне информације наићи ће на одзив код ваше циљне групе, а томе тежите.

 

Како би сајт био функционалан и радио беспрекорно, мора бити добро програмиран. Функционалан сајт омогућава посетиоцима прегледност, лако сналажење и коришћење свих понуђених опција.

 

Дизајн сајта је прво што ће оставити утисак на посетиоце истог. Желите визуелно привлачан сајт, лепих боја и фонтова, без сувишних детаља, који посетиоцима већ на први поглед даје основне информације: чиме се фирма бави и какве услуге/производе нуди, иконице које воде ка профилима на друштвеним мрежама и контакт инфо.

 

Квалитетан сајт је резултат комбинације следећих етапа: добро осмишљен концепт, уникатан садржај, естетски допадљив дизајн, професионално програмирање, редовно ажурирање и одржавање.

 

СЕО оптимизација

 

Након што сте креирали функционалан, интересантан и визуелно привлачан сајт, у циљу ће вам бити да има што већу посећеност и да се појављује међу првим резултатима Гоогле претраге за одређене кључне речи. СЕО оптимизација сајта игра кључну улогу у овом процесу.

 

СЕО оптимизација је процес позиционирања садржаја сајта, који се састоји од низа комплексних он-паге и офф-паге радњи, како би претраживачи попут Гоогле-а приказали поменуте садржаје на највишим могућим позицијама, када се претражује одређена кључна реч или комбинација речи. Када је сајт квалитетно СЕО оптимизован, добро се рангира и на другим претраживачима, као што су Бингили Yахоо, не само на Гоогле-у.

 

СЕО оптимизација захтева стрпљење, јер не даје инстант резултате, већ представља улагање на дуже стазе, са исплативим резултатима. Позиционирање на првој страници претраживача доноси већи број органских посета на сајту, а с тим у вези и више потенцијалних клијената, те и већу зараду.

 

Само када је у питању СЕО оптимизација можете бити сигурни да улажете у развој свог пословања, без могућности саботирања од стране конкуренције, за разлику од других опција оглашавања на интернету.

 

Онлине маркетинг – СММ/СЕМ

 

Онлине маркетинг увек за циљ има акцију клијената односно потрошача, било да је та акција већи број посета на сајту, увећана продаја или регистрација корисника. Онлине маркетинг се врши путем друштвених мрежа, тзв. Социал Медиа Маркетинг (СММ) или оглашавањем на интернет претраживачима, тзв. Сеарцх Енгине Маркетинг.

 

Експанзија друштвених мрежа не јењава, а број корисника истих се вртоглаво увећава из минуте у минут. Популарност платформи као што су Фацебоок, Тwиттер или Инстаграм можете искористити за промоцију вашег пословања. Корисници друштвених мрежа су у потрази за забавним и занимљивим садржајима, стога се потрудите да презентација вашег пројекта не траје предуго и да држи пажњу потенцијалних корисника. Креирајте страницу или профил ваше фирме и редовно делите интересантне вести или информације везане за ваш обрт. Што је садржај интересантнији, више интеракција ће изазвати и бити видљивији, што у коначници доноси већи број посета вашем сајту и већи обим пословања/зараде.

 

Гоогле огласи су један од најпознатијих начина оглашавања на интернет претраживачима. Ако

узмемо у обзир да Гоогле као претраживач користи више од 80% интернет популације, рекламирање на Гоогле-у је логичнан след мисли. Гоогле АдWордс могу приказати вашу рекламу као видео садржај (Yоутубе), банер или текстуални оглас. Огласи су истакнути и уоквирени на самом врху Гоогле страница, пре резултата органске претраге, које обезбеђује СЕО оптимизација.

 

Од ваших финансијских могућности и конкуренције зависи на којој страни Гоогле-а ћете бити позиционирани. Уколико конкуренти имају већи дневни буджет, можете завршити и на врху треће или пете странице Гоогле-а. Наиме, дневни буджет који одредите троши се сваким кликом на ваш оглас. Истеком дневног буджета ваш оглас ће нестати, док га не активирате са новом сумом предвиђеном за те сврхе. То је једина мана Гоогле огласа, у односу на позиционирање које пружа СЕО оптимизација. За оптималне резултате предлажемо комбиновање ове две методе.

 

Конверзија и реактивација корисника

 

Онлине маркетинг је за циљ имао активацију клијената, а конверзијом (Цонверсион рате) можете утврдити који проценат корисника је предузео акцију коју сте таргетирали. Конверзија зависи од великог броја фактора, а неки од њих су заинтересованост потрошача, колико је понуда атрактивна и занимљива, као и компликованост односно једноставни кораци до предузимања акције.

 

Реактивација корисника односи се на поновну комуникацију са корисницима које сте онлине маркетингом покушали да активирате. Путем „цоокиес“, пријаве за неwслеттер-е, регистрације и активности на друштвеним мрежама имате забележене информације о посетиоцима сајта. У зависности од степена исказаног интересовања, можете их поново контактирати ретаргетинг методама, али имајте на уму да се прекомерно засипање мејловима сматра спамовањем, које је нежељен облик понашања на интернету.

 

Репутација – Гоогле памти!

 

Гоогле вам неће заборавити ниједну грешку, а позиционираће вас боље за сваку добро спроведену акцију. Онлине репутација представља начин на који други виде ваше онлине деловање и се састоји од свега што сте икада урадили на интернету са својих налога – вести, коментари, подељени садржаји, слике, видео материјали итд. Онлине репутација се мора стално пратити, како бисте могли реаговати на време уколико је то потребно. Иако брисање тренутно уклања нежељени садржај, све што сте поделили на интернету, тамо је и остало и доступно је путем Интернет Арцхиве, зато два пута промислите, једном поделите!

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.