Наша свијест

Кратка анализа БиХ друштва

krigers / 29. јул 2019

Све чешће се може чути да би нам било боље мора свијест људи да се промијени. Али шта то заправо значи И како се то остварује?

Да се вратимо назад у историју И површно пређемо преко духовног И културног развој нашег народа. Да би ушли у дубљу анализу требало би нам много више времена И још више знања, али служићемо се списима насих истакнутих мислилаца. Андрић, који је и докторат написао на тему духовног развоја у Босни под утицајем Турске владавине, тврди да је дугогодишња Турска владавина оставила низ лоших карактерних особина код наших људи као сто су тврдоглавост, лењост мисли И тешко прихватање свега новог. Док запад има непрекидан културни и развој филозофске мисли под утицајем Канта, Спинозе, Фројда, Хегела (који су сигурно утицали на формирање критичког ума већине припадника једног народа) Просвећеност наших народа се развијала на прескоке уз много празнина због честе трагедије овог народа. Ипак не треба идеализовати ни Европу, а ни потцјенити добре особине нашег народа И нашу културну И духовну заоставштину.

Босни и Херцеговини умјесто да користи културна разноликост свих вјера и нација, те разлицитости су код нас и даље повод за подјеле и сукобе. 

Ево нас данас у демократији, али чини се да немамо друштво спремно за тај вид државног уређења. Имамо друштво које и даље тражи неког вођу и да буде потчињено. И даље се чини да немамо довољно развијено критичко размишљање. Изгледа да смо изгубили као друштво морални компас. Ситне и крупне преваре постају нешто нормално. Постаје нормално продати глас, каземо сви су исти и прећутно на неки начин судјелујемо у стварању нездравог друштва и државе. Изгубили смо осјећај за повезаност и заједницу. Гледамо само како себе осигурати и постајемо отуђени. А тиме извршавамо духовно самоубиство сто је много горе од материјалне кризе у којој се налазимо.

Имамо највише политичких странака и учлањених у странке, а такође најмање повјерења у исте. Па какви смо ми то људи? Није све црно, али треба реално сагледати проблеме да би се ријешавали. А ту нам треба развијена самосвијест и критичко мишљење. Треба нам више акције младих људи, без грађанског активизма не мозе функционисати демократско друство. Наш циљ у будућности треба да буде усмјерен на образовање нових генерација које ће заједно да граде нове мостове и да нам разлике не представљају проблем, него ријешење. Тако што се ујединимо и надопуњавамо.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.