Математицки модел

Buka / 07. август 2012

Једног лијепог дана , преседник Русије назове своје најбоље математицаре - јасно им предложи да жели да има политички систем у БиХ приказан у математичком моделу како би јасно видио ту земљу. Најбољи од њих Григориј Перелман , замисли се - радили су моделе разних земаља (Нигерија, Америка, Јапан, Кина , Бразил .. и сл) ал БиХ нису никад ни споменули.

Па добро - помисли то не би требало да буде тако тешко. Макар је он у стању приказати свемир у том моделу , па ова земља неће бити тако тешка за приказати. И од тад је просло неколико сати, дана, па и мјесеци. Видеци да је у невољи прво ста му је пало да се обрати ЕУ матемаичарима који су имали рачунар од 1 милијарду милијарди еура који је могао да рачуна тзв линеарну динамичност тј да предвидја будуће догадјаје. Са врло великом прецизношћу.

И упита главног шефа тима: "Да ли сте икад покушали да направите математички модел политичког система БиХ?"

Шеф тима , са друге стране телефона , прво ухвати за главу па гласно уздахну ... тишина неколико минута.

"Видите неколико смо пута покретали све наше ресурсе - успијели смо сваки пут да добијемо другачији модел , и тиме смо одбацили могућност да направимо, сем тога неколико пута се десило да европа само кад је та симулација остане без струје.Радије не бих ризиковао нове струјне падове. А сваки пут неко нови добије на изборима: Прво медо , па лија , па вјеверица па неки сељак из Калиновика - мислим да је боље да утрошимо средства на смисао живота јер сигурно ће бити јаснији него политички систем те мале неевропске земље"

Сад се руски математичар ухвати за главу. У тренутку схвати да би можда колеге из Америке имале тај модел ... 

Главни амерички математичар кад је чуо питање , уздахну као да се десио 9/11 .. 

"Знате колега , није да вас обесхрабрујем , ал то смо покушали и није успијело. Ангажовали смо све насе "компаније", институте , сателите - вјеруј те да знамо кад ће која птица у лету да изврши нужду у лету или на грани , када ће бити земљотреси у БиХ и сл , ал политички систем приказан у математичком моделу је ... то је немогуће!"

Већ сад му је било јасно - да нико у универзуму нема тај модел. 

Како да објасни преседнику који га је ангажовао ? Зар је могуће да се деси једном од највећих генија у историји математике тако нешто ?

Онда је покушао да схвати како то све функционише (изнутра , раније је гледао спољни изглед система) - успио је да повеже теорију хаоса са тим политичким системом. Једно је било сигурно - хаос и тај систем су имали исте принципе - да буду хаос. Медјутим оне законитости нису се могле односити на тај политички систем.

Утврдио је да има 6 странака и да свако јутро кад како ко устане тако и донесе одредјене одлуке. Ал сви  ! Лакше му је било да утврди кретање  медједа у гудурама босне него политички систем. 

Могао је напемет да каже кад који медо иде да ради велику нужду и малу ал политичаре и њихов начин рада - па то је било страшно.

На крају се обрати преседнику.

"Знате тај модел је не могуће направити - медјутим открио сам добру страну тога. Ми можемо њихова кретања да користимо као случајне бројеве као за наше крипто-системе"

"Да ли сте сигурни да то није лако "разбити" ?" - упита забринути руски преседник.

"Па јел ви г. Преседниче знате да Америку боли глава кад окрене сателит да прати те људе ? Они не могу ни да схвате ни да прате те људе - то је толико страшно да ниједна страна служба не покушава да схвати како они функционишу. Толико је моћан генератор хаоса , да вјеруј те , савремена математика нема ријешење - зато предлажем да их користимо као генератор случајних бројева."

И тако БиХ је постала генератор тих случајних бројева. А теорија хаоса је добила сасвим нови модел гдје стоји "парадокс БХ" гдје је то специјални случај који математичари не покушавају да ријеше - заправо на самомо почетку стоји:

"Молимо колеге да прескоче овај дио - једноставно све логике овде престају и почиње толика количина глупости да ни ми немамо објашњење - ал свакако су добри за насмијати се у моментима досаде".

 

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.