Купуј домаце, купуј срцем

dr. Sheldon Cooper / 04. септембар 2012

Свима нам је, сигуран сам, позната реклама која се врти на нашим малим екранима и чију поруку сам навео у наслову своје теме. Реклама је снимљена изузетно професионално и порука коју носи вриједна је за све нас. Нећу говорити ништа с политичког аспекта - грађанска дужност ми је да похвалим ову рекламу јер носи важну поруку за све њене грађане и надам се да је барем за 1 % погурала продају домаћих производа. Наравно, надам се...

Доста о реклами, причајмо мало о чињеницама. Не знам тачне квантитативне податке о продаји домаћих производа, али као и сваки други грађанин добијам исти утисак када уђем у трговину - нема домаћих производа! Уреду, мало претјерујем. Има их, али су непримјетни. Не зато што њихова квалитета није равна квалитети увезених производа, него зато што је број домаћих производа у поређењу са бројем увезених, страних производа смијешан.

Знате већ, уђете у трговину да купите воду и на полицама затекнете хрпу страних вода. А БиХ има воде које освајају медаље за квалитет признате у цијелом свијету. Пазите, не ради се овдје о малом проблему. Из наше државе излази огроман новац само на трговању основним животним потрепштинама. О осталим стварима не смијем ни да говорим, цифре су огромне и поражавајуће.

Не треба нам математика, сви знамо да куповина увезених производа наш новац шаље изван БиХ. Међутим, није проблем само у куповини бх. производа. Проблем је и сама њихова производња и дистрибуција на тржиште. Сваки дан нас "обрадују" отварањем нових тржних центара у којима немамо купити ништа друго него хрпу кинеских производа, чији рок трајања је свима познат. Циљ је један - добробит појединца на штету цијеле заједнице. Господо, неће трајати заувијек. Оваква прича има три могућа завршетка: или ће новац из БиХ отићи и заувијек нестати, или ће БиХ отићи у бесконачно велике дугове и банкротирати, или ће се великани Босне и Херцеговине коначно пробудити из свог вјечног сна и улагати у индустрију и потицати производњу домаћих производа.

А шта мали човјек може учинити поводом тога? Може купити домаћи производ и потрудити се да подржава производе који су настали у његовој домовини. Куповином домаћих производа, гдје год је то могуће, радимо у корист самом себи. Сваки наш потез утиче на нашу државу и на нашу заједницу

И зато... Купуј домаће, купуј срцем... За своје добро. И добробит цијеле заједнице.

Хвала вам.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.