ХОЋЕМО ЛИ НА ОКУПЉАЊЕ ИЛИ НА ДРУЖЕЊЕ ?

s.a.j.t.u.m. / 07. јун 2012

ДРУЖЕЊЕМ ПРОТИВ КРИМИНАЛНЕ ОЛИГАРХИЈЕ...

Када политичка власт и политичари који је практикују над нама униште правну државу и дозволе себи и својим тајкунима да забораве и злоупотребе уставна и законска начела и норме и успију да приватизују и узурпирају државни и судски апарат, друштво запада у ТИРАНИЈУ ОЛИГАРХИЈЕ.

Када та политичка олигархија има једини програмски циљ да се незаконито и неосновано обогати и за себе и „своје“ намакне, отме и присвоји милионе јавног новца, хиљаде квадрата имовине, земљишта, фабрика и зграда у бившој друштвеној и садашњој државној својини, тада друштво и њени грађани трпе тиранију КРИМИНАЛНЕ олигархије.

Када та политичка криминална олигархија, у циљу успјешног и непримјетног личног богаћења инструментализује извршне и правосудне органе, приватизују и поткупе све медије и опозицију, а латергичне погледе грађана, интелектуалаца, медија, контролних и правосудних органа замуте лажним патриотизмом, националном острашћеношћу и закрве их мржњом према оним другима, тада је читаво друштво укључено у њихов пројекат тираније криминалне ЕТНО-олигархије.

Тада се уставни принципи и норме користе само ради заштите фотеља и произвођења међунационалне мржње, а не за добробит грађана. Тада закони који треба да штите грађане од моћника, постају пестициди против бољег живота грађана, јер их пише криминализована олигархија за себе и „своје“. Тада процедуре којима се одлучује о нашим правима и обавезама, о раду и квалитету наших живота, о нашем здрављу и будућности, постају процедуре којима олигархија грађанима отима права и имовину, уништава послове, нарушава здравље, брише прошлост и угрожава будућност.

 

Тада грађани и они који трпе и они који хоће да се буне и да критикују немају коме да се обрате осим једни другима!?! Тада се грађани и они који трпе требају запитати хоћемо ли по закону или по правици!?!

Тада се не треба запитати да ли је грађанска шетња и дружење у граду у складу са законом о окупљању, већ да ли је у хармонији са Уставом и Конвенцијама о људским и грађанским правима? 

Тада се не треба запитати ко је организатор дружења и шетње, већ коме смета таква шетња и дружење и ко штити криминалце и тајкуне и ко је организатор репресије над грађанима?

 

Дружења и шетње грађана улицама и трговима овог  града, умјетнички и грађански перформанси и интервенције у јавном простору, играње друштвених и рекреативних игара на јавним површинама НИКАДА НИСУ БИЛЕ И НЕ МОГУ БИТИ ПРОТИВНИ ЗАКОНУ о јавном окупљању у слободном и демократском друштву у којем сви ми желимо да живимо. НИСУ И НЕ МОГУ БИТИ ПРОТИВНИ ЗАКОНУ јер немају организатора и водство, јер нису насилне и никога не угрожавају (осим што сметају криминалној олигархији), јер немају организациону структуру и немају одређен партијско-политички, комерцијални или профитабилан циљ, јер немају одређен програм активности и зато јер се њима не крши ни један закон.

Али зато, грађанске шетње и дружења бањалучана која су испровоцирана уништавањем јавних добара у криминалним и закулисним радњама политичких моћника и њихових истурених играча, имају снажно упориште у Уставу РС, у Уставу БиХ и у конвенцијама о људским и грађанским правима и слободама – и ниједан закон који усвоји ова олигархија и њихови режимски правници не може ограничити право грађана и грађанки да јавно износе своја мишљења, на било ком мјесту у било које вријеме. Ко не вјерује нека прочита, нека пита, нека каже шта мисли – без страха, наглас, јавно.

 

Када нестане страха, падају тирани, диктатори, аутократе и лажни ауторитети. Почело је и неће се овдје зауставити ...


Бања Лука, 7.6.2012. године

Срђан Шушница Шуле


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.