Дијаспорски национализам или уд’ри и бјежи

Као што се ви тако лијепо дружите са колегама дијаспорцима, припадницима других народа са ових простора, на концертима Хулета у Маинхеиму, пустите и нас да живимо у миру са својим комшијама.

cutahija.haris / 09. август 2019

Пише: Харис Ћутахија

МУП СБК и Федерална управа полиције (ФУП) радећи на откривању извршилаца пријављеног кривичног дјела изазивања међуетничке, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости открили су да је ријеч о лажном пријављивању у вези с наведеним кривичним дјелом.

О Адису Поквићу, који је исписао ове увредљиве графите у којима се најављује нови геноцид у Сребреници и носе друге пријетеће поруке на аутомобилима и на кући своје породице, нећу пуно писати. Да ли је он овим идиотским вандалским чином осталима хтио оправдати то што је отишао у Аустрију или је у питању била неслана шала, вјероватно нећемо никада сазнати. Није ни битно. У питању је један много шири психолошки феномен. Ријеч је о дијаспорским ултра-националистима.

Много је разлога због којих људи напусте своју државу и тих разлога не мањка ако живите у Босни и Херцеговини. Неки су побјегли из државе у рату, бојећи се за свој живот и живот своје породице. Многи су отишли одавде јер нису могли наћи посао. Неки су отишли због овдашње масовне апатије. Неки су отишли онако, јер су хтјели промијенити средину. Сваки наведени разлог је легитиман и схватљив и те људе никако не треба осуђивати.

Међутим, проблем се јавља када су они већи католици од Папе и више “воле” своју државу и народ од нас који смо још увијек ту. Природно је вољети земљу свог поријекла и свој народ и то није спорно. Отишли су одавде с разлогом и тим нису постали Босанци и Херцеговци другог реда или нижи припадници свог народа. Али ту љубав не треба испољавати мржњом према другима.

Коментари на друштвеним мрежама су добар примјер. Аутори великог броја међусобних националистичких увреда, шовинистичких изјава, позива на рат, итд. су управо људи који уопште не живе у Босни и Херцеговини. Имају тетоваже и накит са националним симболима, заставе на аутомобилу и најватренији су навијачи репрезентације. Сваку прилику користе да се покажу као патриоте и то им је честа тема након пар пива. Тај патриотизам скоро увијек ескалира на ултра-национализам и тада се појављују симптоми: говор мржње, нетрпељивост према другима и чак изазивање туча.

Ту постоји једна контрадикторност. Она обухвата њихов живот и потпуну интеграцију у уређеним државама, гдје поштују све законе, сасвим лијепо прихватају припаднике других народа и узорни су грађани. Али, то се све промијени када пређу босанскохерцеговачку границу, стварну или виртуелну (на Фацебоок-у). Изградња кућа без грађевинске дозволе, кршење саобраћајних правила, бацање смећа по улици… Био је и онај примјер хистерије за вријеме пописа становништва када је у Босни и Херцеговину дошао велики број људи из дијаспоре само да би били пописани овдје јер се тадашњи највећи проблем огледао у томе који је народ у БиХ најбројнији. Свјесно су давали лажне податке о мјесту пребивалишта, рандом мјесту, итд. иако је то кршење закона, а није мало суза проливено када то нису могли урадити због умјешности пописивача.

Зашто је љубав према земљи у којој си рођен тешко доказивати лијепим стварима? Зашто је тешко цијенити је попут земље која није твоја?

Не треба људима који живе овдје отежавати већ тешку ситуацију - и политичку, и друштвену, и економску. Ријечи које напишете на Фацебооку-у имају посљедице. Оне компликују живот повратницима и припадницима разлитичитих етничких група које живе заједно у Босни и Херцеговини. Као што се ви тако лијепо дружите са колегама дијаспорцима, припадницима других народа са ових простора, на концертима Хулета у Маинхеиму, пустите и нас да живимо у миру са својим комшијама.  

Против Адиса је покренут кривични процес због почињеног кривичног дјела изазивања народносне, расне и вјерске мржње, раздора или нетрпељивости из члана 163 став 1. КЗФБиХ и то је корак напријед. Показује да Босна и Херцеговина није дивљи запад како то неки мисле и да таква дјела имају правне посљедице.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.