ДИЈАГНОЗА : НЕПЛАТИТИС ИЛИ ЗАШТО ЋУТЕ ОБЕСПРАВЉЕНИ

P.O.S.M.A.T.R.A.Č. / 15. новембар 2012

„Хајд' што плаће нема...ал' што нико за њу и не пита...?“ рече ми прије неколико дана једна познаница док смо разговарале о том разлогу нашег осмочасовног избивања из куће сваког радног дана у седмици, разлогу запостављања дјеце, пријатеља , себе...Због плаће одлазимо на посао а не због нечијих лијепих очију, али плаћа изостаје.Погледам разноразне статистике, а оне црне да црње бити не могу.Да, али то мислим само док не отворим неке иоле озбиљније дневне новине, а црњаци ме заслијепе као да су само чекали да неко окрене лист. И сазнам да је у колапсу фирма која је до јуче била на врху листа најпожељнијих послодаваца. Или је била или се добро рекламирала. А рекламирала се.Били су покровитељи разних избора  љепоте,знате оно кад младе, прилично лијепе дјевојке с коефицијентом интелигенције између броја ципела који носи и броја килограма који има, пожеле стићи до насловница било којег часописа. Осим таквих манифестација фирма је била и покровитељ и неких других које су се углавном одржавале по скупим ресторанима и хотелима. Сазнам ја да је, док се харчио новац за гламур плаћа прво почела да касни, али је стизала мјесец за мјесец.Онда је пребацила у наредни мјесец дан-два, па у наредни пет-шест дана и тако стигла да прескочи цијели мјесец, а сад је коначно и пресушила.Звучи познато!?

Тако се то збивало у том јавном предузећу, а тако се то збива и у неколико опћина. Упосленици су остали без плаће јер су у овом предизборном периоду начелници и њихове владајуће странке трошили више него су имали. Намјерно нисам рекла „више него су смјели“ јер је очито да се у овој држави смије свашта осим побунити се против тог „свашта“. А жели ли уопће неко и да се буни?

Мени лично изгледа да не жели. Јер како објаснити оволико безвлашће, оволике пљачке, оволику отворену бахатост, оволико презрив и игнорантски однос према нама, грађанима од стране тих клептокрација и охолокрација?

Како објаснити толику нашу индоленцију?

Задовољни смо што не пуца?

Јесмо. Жалосно је то, али је тако.Синдикати се баве организирањем излета и куповином на рате, и све то док радничка права и не постоје. Нико више и не чита колективне уговоре јер је то губљење времена.Кога још занима шта тамо пише? Ионако ће влада(р) одредити колико права радници имају. Слика тога је била прије неколико вечери на ФТВ.Премијер Никшић је преговарао нешто са синдикатом Жељезница Ф БиХ. На једној страни стола сједи Никшић и предсједник синдиката, а на супротној страни остали представници синдикалци.(!?)

Познаница из једне опћине чији је начелник с благословом своје странке опухао попут хурикана опћинску благајну, а која је преживјела и распад једне државне фирме прије неколико година каже да је клима у опћини подсјећа на тај период. Плаће нема нити ко о њој говори као да је била јуче.Упосленици се покуњили, нит ко шта пита нит ко кога прозива.Синдикат организује излет и дружење, а о плаћи чак ни међусобно  не причају, а не да упитају тог врсног и способног начелника за њу.Дијагноза: неплатитис. Закључила је да им тако и треба. „Кад смо овце“- каже.

Појединци из неких синдиката се дрзну па без консултација са синдикалним шефом запријете изласком на улице.Посебно им је драг термин социјални бунт.Али онда им шеф припријети прстом и о побунама нити ријечи више. Искрено, ја те ствари, те пријетње и не схватам озбиљно  било ко да их изговори јер из дугогодишњег искуства знам да се људи, барем код нас у БиХ, не воле бунити.Воле они помало гунђати, негодовати па чак и испразно пријетити изласком на улице, али све се заврши на причи. Кад је задњи пут у БиХ био неки штрајк, или неке демонстрације? Највећи догађај, а који је личио на грађанску непослушност или бунт у посљедње двије године била је шетња кроз Бањалуку.Свака част грађанима Бањалуке.

Симптоматично је што грађане више ништа не занима, што више и не питају како то они грађани немају ни за хљеб, а они политичари нема шта немају?Задовољни грађани мрвицама: излетима, концертима на отвореном уз бесплатан улаз док извођачи све масно наплате. Хљеба и игара.

Опћа апатија и затварање очију пред проблемима завладала је БХ-друштвом, захватајући   најугроженије слојеве друштва. Средња класа која је у сваком друштву стуб, носилац свих развоја, свих покрета очито више није тако здрава да би била покретач и носилац, а камо ли стуб.А како ће и бити кад је прије неко вече (опет статистика) објављен податак да само 10% грађана ове државе спада у средњу класу. А остало је ваљда виша класа, јер судећи по броју бунтова и штрајкова, те увезених аутомобила и њихове вриједности стиче се утисак да само њих 10% лоше живи!?

Ово је, наравно, црни хумор.

Дакле, осталих 90% грађана су се распоредили у вишу класу тј. елиту и нижу класу тј. пролетаријат. Погодите кога има више.

Имајући у виду тај омјер 10:90 онда и не чуди податак да средња класа ћути. Ћути зато да задржи привид да је „средња“ и да из те „средње“ не би испала и упала у оних 90% којима  је тешко одредити мјесто.

Али зашто онда ћути нижа класа? Можда зато што стрпани у оних 90% не знају какво им је бројно стање? Опет црни хумор.

Највјеројатније је, познајући нас, да ће се побунити виша класа: Јер они су увијек незадовољни, увијек свјесни права која им не припадају и увијек спремни да се боре за та имагинарна права која су у ствари право на обесправљивање обесправљених.

А кад се виша класа побуни ми из средње и ниже класе ћемо им се придружити солидаришући се са њима.Нек се нешто дешава.

 

 

 

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.