Цатцх 33

dara e. / 03. новембар 2011

Микијеви алманаси су били битан дио одрастања сада велике дјеце. Било је ту и других стрипова али алманаси, и то они са више завршетака, су били посебни. У једном броју као да је било неколико различитих стрипова у зависности од тога какав избор направиш на одређеној страни.

„Ако желите да Пајо Патак оде са сестрићима код баке Кате, идите на страницу 33.“

„Ако желите да Пајо Патак остане код куће, пређите на следећу страницу.“

И онда тако возаш Пају док не испробаш све могућности…

Колико нас је прешло на следећу страну умјесто да оде на 33. страницу? Мени се десило доста пута, а немогућност враћања на страницу избора је прилично фрустрирајућа. Прилично…да.

Та 33. страна обично искаче у следећим ситуацијама и почиње одређеном реченицом:

пр. 1

Двојица  пајди у „најбољим годинама“ сједе у башти , љето је, пива је пета а жене су негдје. Налазе се таман између фаза „ти си ми увијек био к’о брат“ и „смисао живота“. Конобара познају, па док он пописује, попиће још једно пивце које отвара проблематичну страну.

„Која сам ја будала био. ’95. тетка послала све папире за Швицу, а ја будала. Коњ! Реко’ куд ћу сад. Рат про’шо, таман ће и матура, сва ми раја овдје…умјесто да сам сад господин човјек,  разумијеш, да имам неки добар пос’о, па кад се ужелим родног краја сједнем у лимузину  и ето ме. Јок.  Мајмун остао у овдје! ***ала ме и раја и матура и све!  Сад ме шеф зајебава, не могу ни годишњи узети јер фирми лоше иде, а и шта ће ми годишњи кад немам пара да одем негдје, за кредит пола плате оде, а ми се гурамо у 40 квадрата. Јеби га…“

Други пајдо га слуша, клима главом милујући флашу као да милује друга сапатника који је могао бити тако сретан а сад умире од неизљечиве болести у цвијету младости.

пр. 2

Након свађе са кћерком тинејџерком због изостанака у школи, изнервирана незахвалношћу и безобразлуком балавице, мати већ на рубу живаца опет вели:

„Е која сам ја будала била! Умјесто да сам завршила факултет ја се удаде! Тако ми и треба! Сад ми и ти џигеру ждереш. Нека, сјетићеш се ти једног дана шта ти је мати говорила па ће ти бити жао. „

Призора има безброј а избора небројено.  У складу са примјерима, рекло би се и да је количина незадовољства неизмјерна. Врло вјероватно. Доста људи вјерује да су направили погрешан избор. Без везе. Не постоји погрешан избор. Кад се одлучиш за један пут то је твој једини и прави пут макар био и најгори макадам са провалијама са обје стране.  Ако идеш таквим зезнутим путем не можеш бити ништра друго него врло зезнут возач.Да не кажем…зајебан. Упс! Рекох.

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.