Божо Лјубић: Касао, застао, с'душом се растао...

Aldi Halilović / 06. април 2011

Предсједник „млађег“ ХДЗ-а, др. Божо Лјубић, најавио је да ће напустити политику „ако правници Вијећа Еуропе докажу да је власт у Федерацији БиХ законита“.

Предсједник „млађег“ ХДЗ-а, др. Божо Лјубић, најавио је да ће напустити политику „ако правници Вијећа Еуропе докажу да је власт у Федерацији БиХ законита“. Овакав „правни испад“ Лјубића је за похвалити, али нажалост, исти није објаснио широј јавности, ко је, када и којим путем поднио захтјев, молбу или сличан правно-политички упит правницима у поменутој институцији. Исто тако није објаснио, уколико сматра да је власт у тзв. већем ентитету неуставна, зашто није инсистирао на оцјени уставности нове власти у Уставном суду ФБиХ. Истом оном Суду од којег је бивша Предсједница ФБиХ Борјана Кришто тражила оцјену уставности, па је из политиканских разлога брже, боље повукла.

Др. Лјубић је, нажалост, наставио замајавати своје гласаче и оне који су у њему видјели „задњи спас“ за БиХ Хрвате. Подсјетимо се, не тако давно, многи локални и инострани дужносници су полагали велике наде у др. Лјубића.

Покојни предсједник Републике Хрватске Фрањо Туђман га је покушао инсталирати на чело ХДЗ-а БиХ, али су га тврдоглави Херцеговци одбили.

Мартин Рагуж, бивши предсједник Међужупанијског-међуопћинског вијећа 1. Хрватске самоуправе, је преко Лјубића покушавао направити своју странку, али су га тврдоглави Херцеговци одбили.

Међународни представници, који су у Лјубићу видјели „нови вал хрватске политике“, због тога што је био одбачени ХДЗ-ов политичар, су му помогли у оснивању политичке странке, али су тврдоглави Херцеговци одбили и међународне политичке сугестије.

Лјубића је, између осталог, гурао и Харис Силајџић, слиједом вјештачке коалиције направљене против Априлског пакета, обећавајући БОЉЕ уставне промјене без ентитетског гласања. Присјетите се, као што се данас Лјубић позива на Савјет Европе, тада је и Силајџић наводном подршком те институције рушио уставне промјене у априлу 2006. Велики заговорник укидања ентитетског гласања, по инструкцијама свог старог/новог шефа Драгана Човића, свезао је политичке заставе са највећим заговорником истог тог ентитетског гласања, предсједником РС-а Милорадом Додиком.

На посљедњим изборима Лјубић је разочарао и своје политичке партнере - ХСП, с којим је Лјубићев ХДЗ 1990 остварио запажен резултат. Убрзо након избора, Лубић је изиграо политички савез и бираче који су му дали подршку, те се вратио свом већ споменутом старом/новом шефу Драгану Човићу. Толико о легитимитету...

Након свих превара и разочарења није ни чудо да се др. Лјубић губи: „касао застао, с'душом се растао...„

Тако му се понаша и странка, уколико је уопште могуће више ХДЗ 1990 назвати странком. Осим два кантонална посланика у Посавини, сви кантонални посланици „деведесетке“, као и неки федерални посланици, увелико испијају кафе са ХСП-овцима, тражећи нову звијезду на хрватском политичком небу.

Парадоксално; Драган Човић, који се толико трудио да разори и уништи Лјубићеву странку, сада се бори да исту очува. Како му ово прво није пошло за руком, тако му ни ово друго баш не полази за руком.

Лјубићева најава повлачења из политике, у комбинацији са Силајџићевом најавом оставке, је само добар „Линекс“ за босанскохерцеговачку политичку сцену. Можда се неке ствари напокон прочисте, а остаје само питање ко ће повући воду. Када је Лјубић у питању, дуг је ред - од Илије Филиповића, Раде Бошњака и Драгана Вранкића, до „младих Драганових лавова“ предвођених Маринком Чаваром...


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.