БИТИ ОВЦА ИЛИ КОЗА - ПИТАЊЕ ЈЕ САД!?

P.O.S.M.A.T.R.A.Č. / 31. август 2012

КОЗА или ОВЦА - питање је сад!? На ово питање ме понукала фотографија која претходи преводу текста о послушности на порталу,а на којој овце једна за другом падају у провалију и мирно чекају да дођу на ред.

Некад давно прочитала сам текст о томе како у Шпанији коза предводи стадо оваца.Лијепо кози ставе звончић око врата и она онако вјешта, виспрена,окретна иде напријед,а овце је све без изузетка слиједе.Шта ово говори? Да су овце без изузетка глупе и послушне,индолентне и да и не примјећују да им вођа није нико њихов Или да су козе опет те које су "криве" што су вође јер их је неко изабрао да то буду.

Сјетих се догађаја од прије пар година::моји пријатељи воле планинарити и на непознатом терену понуђен им је водич с надимком - Овца. Да не повјерујеш! Баш Овца..Кажу, због косе мада је каснији развој догађаја ту тврдњу довео у питање. Елем, Овца устврди да зна куда су минска поља и поведе екипу јер дионица је била необиљежена.Случај је хтио да је један планинар бацио камен и активирао заосталу мину на путу којим су требали проћи.Срећом срећно се завршило.Када су се окомили на овцу он је само,и даље  несвјестан како му надимак апсолутно одговара, рекао:па шта ја знам куда има мина...има их свуда" Рекох пријатељу: "Па како си некоме кога зову овца могао повјерити живот!?? Да има имало,ама баш имало мозга звали би га - Коза".Рекла сам то јер у нашој средини овца се каже за глупу или чак и добродушну особу ако је индолентна,док је коза гласна,окретна особа с којом се лахко не може управљати..

Овце и козе заслужено се третирају и у народним умотворинама.Нпр. овце: "Ко се овцом начини закољу га курјаци": или" За стадо не може бити добро аку му је пастир овца."

С друге стране козе су гласне,неугодне...али ипак повремено постану "Жртвено јаре" или " Гуле га ко јарца"

Постоји и успоредба у истој реченици:"не буди коза да вречиш већ овца па шути".

Ако узмемо у обзир да коза и то једна једина коза предводи стадо оваца долазимо до два закључка.Први: да је то само зато да би се испоштовало правило да није добро за стадо ако му је пастир овца.Значи,само нек није овца па макар и коза.

Друго:Како год било овцама не гине да загину јер "ко се овцом начини закољу га курјаци".

Ова паралела овца-коза може се сасвим сигурно примијенити на већину држављана Босне и Херцеговине.Ма колико били паметни,образовани,добри, ипак већина људи показује склоност да иде утабаним стазама за неким ко се наметнуо па су га изабрали за вођу.Довољно је само да тај вођа,па макар био и коза, звецка звончићем.

С друге стране често и козе односно јарићи заплате јер их неко изабере да буду "жртвено јаре" па им је судбина слична као и овцина коју закољу курјаци.

Елем, био овца или се правио овца исто му се пише.Зато било би лијепо бит коза и предводити стадо оваца,али увијек постоји опасност да постанеш жртвено јаре.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.