Билл анте Гатес

balkanskispijun / 21. март 2012

Босну и Херцеговину затресла је информација да ће инспекције снажно кренути у провјеру легалности софтвера који се користе у бх. фирмама и институцијама. Само би апсолутном аналфабети могло бити нејасно да ће то бити нови прст у око овдашњим привредницима – људима који својом храброшћу и идејом осигуравају да нас, колико – толико, има послове и плате.

Као да држава својим даџбинама и овако не дере кожу са леђа, па ето, руже цвјетају у привреди и властодршци немају паметнијег посла него да нашим предузећима и ово натоваре на кости. Економски гледано куповина легалног оперативног система кошта око 350 КМ што код многих обртника представља мјесечну плату радника. У малим и средњим предузећима која имају 10, 20 и више компјутера то значи трошак од 3500 КМ па до 50 000 КМ и више. Додамо ли томе основне програме попут Мицрософт Оффице-а и Адобе Фотосхопа, цифра се удвостручује. Мора нам бити јасно да већина бх. предузећа послују на самој ивици солвентности и да су наведене цифре заправо разлика између опстанка предузећа са једне, и његовог гашења и отпуштања радника са друге стране.

Коме је то требало? Зашто је држава душман својим привредницима а тиме и себи? Одговор се сам намеће већ при првом читању вијести да инспектори заправо неће радити на провјери да ли су софтвери легални, него да ли су МИЦРОСОФТОВИ софтвери легални. Овај закључак звучи још страшније када схватимо да МИ плаћамо порез како би инспекција и полиција радили за МИЦРОСОФТ а против нас!

Да то преведемо на нашки: Неко је добио грдну лову да би Мицрософт са шачицом својих радника у БиХ угрозио дословно хиљаде радних мијеста и НАШУ цркавицу испумпао из БиХ на “офф схоре” рачуне гдје Билл Гатесове милијарде стоје наслагане. 

Практично то изгледа овако: Мујо Мујић, Марко Марковић, Перо Петровић и Остали Осталовић ће мјесец дана покушати живјети без хљеба и воде да би Билл Гатес могао изнад свог имања имати искључиво бијеле облаке (он ово дословице ради јер не зна шта ће од пара). Колико год је пост у име Бога свет, толико је пост у име Билла Гатеса бласфемичан, и нека је на душу његових овдашњих заштитника.


Интересантно ће бити пратити како се то бх. друштво први пут отворено суочава са борбом против једне велике међународне корпорације. Политика и државне институције су нас издале на прву, сад је све у рукама грађана и њихове способности самоорганизације.

Постоји излаз

Држава је опет била маћеха и, осим што нас је гладне и жедне насукала на пусто острво, није се удостојила ни да нам покаже да са друге стране постоји спасоносни сплав. Нажалост, многи ће пасти у Гатесове раље прије него открију тај сплав, стога се гласина мора ширити брзо и ефикасно.

Свијет је одавно суочен са проблемом који је сад пред нашим вратима. Као што зло никада не спава, тако ни хероји данашњице не одустају од борбе са њим. Како би се супротставили повампиреним капиталистима и силним зеленашким канибалима, дигитални осветници направили су читаву плејаду БЕСПЛАТНИХ СОФТВЕРА који једнако добро замјењују комерцијалне. Наравно, њих нећете лахко наћи на гоогле-у, бинг-у и сличним претраживачима, али уз мало упорности сигурно ћете спасити свој џеп и своју фирму.

“Опен соурце” софтвери или бесплатни софтвери су толико напредовали да ће вам се свидјети можда чак и више од пиратских које тренутно користите. На бази Лину-а направљено је мноштво оперативних система који ће задовољити потребе свих који за индос не желе дати 350 КМ. Међу њима свакако предњачи ОС Убунту. Као пандан Мицрософт Оффице-у направљени су “Опен Оффице”, “Либре Оффице”(са ког вам пишем), и многи други програми који често пружају чак и више од Мицрософт Оффице-а. Умјесто Интернет Еплорера донлоадујте бесплатни, бржи и бољи ФиреФо или Гоогле Цхроме.

За сваки програм на ком радите, а пиратски је, постоји бесплатна и једнако добра, елегантна и практична БЕСПЛАТНА верзија. Тражите и користите “Опен соурце” програме и “Цоп лефт” садржаје како бисмо џелатима (попут Мицрософт-а) и дигиталној десници (“Цоп ригхт” штићеницима) залупили врата Босне и Херцеговине, па макар то нашим властима и не било драго.  

Слободне и бесплатне софтвере морамо потражити и ширити ријеч о њима јер свака марка која беспотребно изађе из БиХ је један хљеб мање на нашој скромној трпези.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.