БАЊАЛУКА НАЈБОЉЕ (НЕ)ЗНА ШТА ЈЕ КОЛОСЕМ ПОБЈЕДНИКА

jankovic / 10. септембар 2012

 

ДА ЛИ ПОРУКА ГАВРАНОВИЋЕВОГ ПР ТИМА ГЛАСИ ДА У БАЊАЛУЦИ СЛИЈЕДИ БОРБА НА ЖИВОТ И СМРТ!?

Пише: Зоран Јанковић

Манифестацијом „Колосеум побједника“ у Бањалуци 07.09. СНСД – Милорад Додик званично је започео кампању за локалне изборе. Поред присуства најужег страначког врха и политичких говора примјерених оваквим догађајима стручњаци за односе с јавношћу окупљени у тим око СНСД-овог кандидата за градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића приредили су перформанс у простору гдје су фотографије свих њихових кандидата инсталирали на конструкције и поређали у приближно елипсасту форму, форму римског Колосеума. Политички евент одржан је унутар ово простора омеђеног великим фотографијама.

БАЊАЛУКА НАЈБОЉЕ (НЕ)ЗНА ШТА ЈЕ КОЛОСЕУМ ПОБЈЕДНИКА!? 

Кампања је започела (и биће вођена) под слоганом „Бањалука најбоље зна“ а  кључна особа у Гаврановићевом ПР тиму је, како сазнајемо, новинарка Мирјана Кусмук, уредница „Гласа Српске“ и супруга Драгана Давидовића, генералног директора РТРС-а. Кусмукова је, према медијским написима, због учешћа у политичкој кампањи „заледила“ функцију  главног и одговорног уредника најстаријег дневног листа РС до повратка са привременог рада на политичкој кампањи.

Иако се ради о људима респектабилног медијског искуства, политичког знања и општег образовања, има мишљења према којима је назив „Колосеум побједника“ страшан политички гаф и један од најозбиљнијих ПР промашаја чак у неколико посљедњих избора и кампања које су их пратиле.

Наиме, Колосеум је једна од најпознатијих римских грађевина саграђена 80. године нове ере као мјесто за одржавање гладијаторских борби. Најбруталније и најкрвавије могуће борбе овдје су се водиле искључиво на живот и на смрт између људи и људи и животиња и људи. Побједнику је припадао живот а пораженом смрт.

Ако се избори за првог човјека и скупштину главног града РС, Бањалуке, представљају симболиком Колосеума неминовно се у први план намећу ријечи: гладијатори, борба, побједник, живот, смрт… које јесу суштина Колосеума; док је елипсаста форма грађевине и исти такав облик постављања фотографија СНСД-ових кандидата ипак само форма. Истина, Колосеум је још и симбол града Рима и римске империје и њене славе и величине.

Да ли се овдје ради о невероватном политичком гафу, незнању, страшном ПР промашају, или намјери Гаврановићевог пропагандног тима да изборе за локалне органе власти у Бањалуци представе као врхунску гладијаторску борбу на живот и смрт гдје побједницима слиједи живот а побијеђенима – смрт!?

На потезу су стручњаци за ПР да дају мишљење о томе да ли је уопште примјерено да се било која изборна кампања назове „Колосеум побједника“ али и Гаврановићеви ПР-овци да објасне јавности „шта је писац желио да каже“ када је овако насловио почетак кампање.

 

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.