Slavoj Žižek


Kolumne

20.03.2020

Живот са Цороном / Славој Жижек: Је ли наша судбина барбаризам са људским лицем?

Slavoj Žižek

До прије седам дана једва сам чекао вечер: коначно сам могао побјећи у спавање и заборавити на страхове свог свакодневног живота... Сад је скоро супротно: бојим се заспати јер ме муче море, због којих се пробудим у паници

Kolumne

19.12.2019

КОЛУМНА / Славој Жижек: Људска сексуалност је сама по себи перверзна 

Slavoj Žižek

Нешто је природно труло у сексу, људска сексуалност је сама по себи перверзна, подложна садомазохистичким преокретима.

Kolumne

19.09.2019

КОЛУМНА / Славој Жижек: Посматрање туђе патње пружа нам потпунији ужитак у властитом животу

Slavoj Žižek

Дневна порција страхота из земаља Трећег свијета – ратови, гладовање, насиље – коју добијамо са ТВ екрана потребна нам је да бисмо били потпуно срећни у нашем потрошачком рају.

Kolumne

24.04.2019

ДЕБАТА / Славој Жижек: Из дебате са Джорданом Питерсоном

Slavoj Žižek

Из дебате „Срећа: капитализам вс. комунизам“, одржане 19. априла у Торонту између две личности које на глобалној сцени представљају алт-десницу и неомарксистичку левицу.

Kolumne

15.10.2018

Ауторски текст / Славој Жижек: Трагичне смрти инспиришу Босанско чудо

Slavoj Žižek

Насилна убиства двојице младића су ујединиле Босанце, прелазећи тврде етничке подјеле. Да ли нешто напокон почиње у подијељеној балканској земљи?

Kolumne

04.07.2017

Пасивни проматрачи / Славој Жижек: Здрава храна је глупа мода, треба пушити, јести чоколаду и много пити

Slavoj Žižek

Оно што је доиста тешко прихватити (барем за западњаке) јест да смо добили улогу пасивног проматрача који само може сједити и гледати која ће му бити судбина. Да би избјегли такву ситуацију, склони смо се луђачки опсесивно укључити у разне активности, рециклирати стари папир, куповати органску храну, било што, само да бисмо били сигурни да нешто радимо, дајемо свој допринос – попут ногометног фана који навија за свој тим пред својим ТВ-ом, вичући и скачући као ће то некако утјецати на исход утакмице.

Kolumne

10.03.2017

Ин Тхесе Тимес / Славој Жижек: Морамо се уздићи из пепела либералне демократије

Slavoj Žižek

Најмучнији аспект постизборног периода нису Трумпове стратегије, већ реакција естаблишмента Демократске странке на сопствени историјски пораз.

Kolumne

02.02.2017

КОЛУМЕ / Славој Жижек: Еко-покалипса

Slavoj Žižek

Исти брзи прелаз из незамисливог у нормално који примећујемо у реакцији либералног дела америчке јавности на Трумпову победу, постоји и у односу носилаца моћи према разноврсним еколошким претњама.

Kolumne

16.01.2017

Колумна / СЛАВОЈ ЖИЖЕК: "Могао бих да се убијем, али имам да завршим један текст; прво ћу га завршити, онда ћу се убити"

Slavoj Žižek

Контроверзни словеначки филозоф о томе како је то бити лош отац, агресији која се у њему буди и томе како му је писање спасило живот

Kolumne

22.05.2016

КОЛУМНА / Славој Жижек: Проблем фашизма демократије

Slavoj Žižek

Када воља већине очигледно крши основне слободе, не само да имамо право већ дужност да се супротставимо већини. То није разлог да се презиру демократски избори – али они сами по себи нису показатељ Истине.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.