Sara Velaga


Buka desk

28.02.2020

БИХ / Национализам од малих ногу. Зашто смо још једну генерацију затровали мржњом и подјелама?

Sara Velaga

Прослава славе „Свети Сава“ 27. јануара у Сребреници изазвала је оштре реакције јавности, након што су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије ученика који у просторијама школе величају четнике.

Buka desk

26.02.2020

БИХ / Спаљивање лутке Мартине Млинаревић је доказ фашизма и примитивизма оних који пале све неистомишљенике

Sara Velaga

На карневалу у Мостару синоћ је спаљена лутка са ликом књижевнице и амбасадорице БиХ у Чешкој, Мартине Млинаревић. На ломачи се већ традиционално спаљује лик особе која се прогласи кривом за све лоше током године.

Intervju

26.02.2020

МУЗИКА / ХЕЛЕМ НЕЈСЕ ЗА БУКУ: Ми смо као друштво све више у Њемачкој

Sara Velaga

Сарајевска хип хоп група Хелем Нејсе креирала је једини анимирани серијал за одрасле, под називом „Бруца Браца Бруда Брада“. Настали првобитно као аудио скечеви за потребе Хелем несје рејдио шоуа, временом су се развили у типске ликове.

Buka desk

25.02.2020

НАРАНДЖАСТИ ДАН / Прије се није знало ко је докторско дијете, а ко је радничко. Данас нас материјализам уништава

Sara Velaga

Поводом обиљежавања Наранджастог дана - дана борбе против насиља над женама и дјевојчицама, у Бањалуци је организована авна дискусија о сајбер насиљу над женама и дјевојчицама. Говориле су три панелисткиње уз модерацију Нермина Топовчића.

Buka desk

20.02.2020

СВЈЕТСКИ ДАН СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ / Тендери за синове, послови за кумове. На Свјетски дан социјалне правде, код нас диктатура, тиранија и једноумље

Sara Velaga

С обзиром на то да се социјална правда заснива на „свему чега овдје нема“, а то су принципи поштења, једнакости, поштивање различитости, приступ друштвеној заштити, као и примјена људских права у свим подручјима живота, питали смо се има ли је овдје?

Buka desk

20.02.2020

РС / Живимо у константној вјештачкој кризи па је једини РСЕXИТ онај који ће бити 1. марта

Sara Velaga

 "Гоодбyе БиХ, wелцоме РСЕXИТ", ријечи су Милорада Додик, члана Предсједништва БиХ, који је прије неколико дана на тај начин почео своје обраћање у Народној скупштини Републике Српске. 

Buka desk

18.02.2020

МОСТАР / Напад на антифашисте је напад власти на слободу, коју сваким даном покушавају угушити

Sara Velaga

Сваки пут када неко помисли да нема потребе борити се против фашизма, данас 2020. године у БиХ, неко га демантује. Тако је и ове године, “град случај” потврдио статус “случаја” на обиљежавању 75. годишњице ослобођења Мостара од фашизма.

Buka desk

14.02.2020

БИХ / Правимо сензацију, умјесто да тражимо рјешење, док дјеца и даље трпе

Sara Velaga

У новембру протекле године јавност је шокирало и потресло оно што се дешавало иза затворених врата Завода за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине у Пазарићу.

Buka desk

10.02.2020

БИХ / ТВОЈ ГЛАС ЈЕ БИТАН: Студент из Бањалуке покренуо кампању о важности гласања на изборима

Sara Velaga

Посматрајући статистичке податке са избора 2018. године, који су показали да 54% становништва гласа, Нермин Топовчић, студент Правног факултета у Бањалуци дошао је на идеју. 

Buka desk

06.02.2020

ШКОЛОКРЕЧИНА / Дјеца не гласају, али се на сваким изборима о њиховој судбини одлучује. Зато је важно шта им политичари нуде

Sara Velaga

Три образовна система, 18 читанки и уджбеника матерњих језика из редовне наставе. А гомила проблема.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.