Loris Gutić


Kolumne

03.02.2014

/ Лорис Гутић: Напад на учеснике "Мерлинке"-Човјечност на кушњи слободе

Loris Gutić

Ни политика нити њени задригли носиоци нису могли убити свијест у домаћем човјеку. Не, они можда имају моћ да отму, да украду, да проневјере, да лажу, али не и да задру у човјекову нутрину.

Kolumne

16.04.2013

/ Лорис Гутић: Лудило Босне и Херцеговине- Сви махнитају кад се најмање надаш

Loris Gutić

Једва се у обиљу живота којим врви држава Босна и Херцеговина може замијетити прибран и разуман животни облик. У вицевима, глупи су Босанци. У стварности, беспримјерна, ајнштајновски неограничена лудост краси и Босанце, и Херцеговце, и Србе, и Хрвате, и Бошњаке, и јудео-кршћане, и муслимане, и атеисте, и агностике, и образоване и необразоване, и обрезане и необрезане, и конститутивне и остале, и професионалце и аматере, и умјетнике и научнике, и вјернике и невјернике.

Kolumne

20.03.2013

/ Лорис Гутић: А шта ћемо са нашим мамићима?

Loris Gutić

Чему би се тим несносним сврабом бавила правда, и чему закони, и чему власт, и чему суд? Не чешу се ни грађани. Они по обичају шуте.А кад одведу и Бошњаке, и Србе, и Хрвате, и проститутке, и хомосексуалце, и кршћане, и муслимане, и јевреје, и атеисте, и агностике, и комунисте, и социјалдемократе, и поштене, и честите, и вриједне, онда ће и ове што су остали и шутили нешто добро засврбити. Само што неће остати нико да их почеше.

Kolumne

29.01.2013

/ Лорис Гутић:Има ли мјеста оптимизму у БиХ?

Loris Gutić

Треба гледати оно позитивно. То је важније од реалног перципирања страхоте актуелних прилика.Песимистични аутор овдје ће стати и удахнути.И запитати се “Има ли контрааргумената?”.Песимистични аутор их, укратко, не зна.

Kolumne

15.01.2013

/ Лорис Гутић: Церић ни на небу, ни на земљи

Loris Gutić

Мустафа еф. Церић, бивши реису-л-улема и новокомпоновани свебошњачки лидер, гостовао је у политичком магазину “Црта” који се емитирао 13.01.2013. године. Тај по празновјернима злокобни датум, чини се, није погодовао Церићевој благоглагољивости.

Društvo

31.12.2014

/ На прагу новог доба-Срећна ти Нова година!

Loris Gutić

Пожелимо свим људима, ма гдје се налазили, да буду и остану људи. Пожелимо им свијет који обдарује, који помаже, који доприноси, свијет заједништва, слободе, мира, свијет бриге једних о другима, свијет племенитих, исправних начела, свијет испуњен ведрином, свијет у којем нас нешто грије и кад сунце не прелази сводом, и у којем нешто свијетли и у најдубљој, најцрњој тмини.

Kolumne

19.12.2012

/ Лорис Гутић: Босна и Херцеговина треба своје хероје

Loris Gutić

БХ треба хероје који ће знати погледати свеукупност амбиса ка којем држављани БиХ, били они Хрвати, Бошњаци, Срби, Остали или Неопредијељени, незаустављиво корачају, а да не слегну раменима, него да проговоре...

Kolumne

29.11.2012

/ Лорис Гутић: Био нам је Штефан Филе....па шта онда?

Loris Gutić

Грађани Босне и Херцеговине се шпрдају и збијају шале о политичарима, исмијавају њихов немар, неукост и бахату незаинтересираност, међутим су то горки вицеви у којима је најтужније то да су - истинити....

Kolumne

26.11.2012

/ Лорис Гутић: Како сам (п)остао невјерник

Loris Gutić

Не извињавам се онима које ће текст можда погодити или повриједити, јер ако свете књиге и њихови проповједници могу мене и људе попут мене редовно и јасно осуђивати на вјечне ватре, сматрам логичним и прихватљивим да своје ставове могу изнијети без цифрања и без рукавица. Они су моји, одраз моје свијести, моје слободе.

Kolumne

13.11.2012

/ На бранику бх. правосуђа

Loris Gutić

Политичка именовања носилаца правосудних функција нису у складу са европским стандардима који се промовирају и настоје примијенити гдје год је то могуће.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.