Aleksandar Hemon


Kolumne

11.06.2019

МОЈИ РОДИТЕЉИ / Александар Хемон: Пројект Југославија: Како су све сје**** од самог почетка

Aleksandar Hemon

Модерно је мрзети Југославију, или јој постављати дијагнозу Франкенштајна скрпљеног од распарених делова чији је распад био неизбежан и нужно крвав.

Tema

04.03.2019

ТВ / Александар Хемон: Моја сценаристичка искуства у Нетфлиxу и серији Сенсе8

Aleksandar Hemon

Прије неколико година, учествовао сам у развијању приче и заплета за другу сезону Нетфлиxове серије Сенсе8, у којој је осам главних ликова, разбацаних диљем свијета, у некој врсти супертелепатске везе.

Kolumne

04.03.2016

Александар Хемон / Доналд Трумп – амерички Шешељ

Aleksandar Hemon

Познати амерички магазин Роллинг стоне објавио је 29. фебруара текст „Доналд Трамп – ратни злочинац у настајању“ новинара Александра Хемона. Текст преносимо уз незнатна скраћења.

Kolumne

01.12.2014

/ Александар Хемон: Будућност среће

Aleksandar Hemon

Јучер је овдје, у Америци, било Хвалодавање (Тханксгивинг). Обиљежили смо празник пригодном трпезом, код пријатеља који су нетом купили спектакуларан стан с погледом како на језеро Мицхиган, тако и на Музеј науке и индустрије.

Kolumne

18.09.2014

/ Александар Хемон: Први дан

Aleksandar Hemon

Прије мало мање од три године, непуну годину дана након што нам је умрла кћерка Исабел, рођена је наша најмлађа кћерка Естхер. По рођењу је била млохава—медицински термин је «хипотонична» - и није могла да доји, због чега јој је брзо пао шећер у крви, па је тако првог дана завршила на неонаталној интензивној њези.

Kolumne

25.08.2014

/ Александар Хемон: Како никад не отићи

Aleksandar Hemon

Свако из дијаспоре ко посјети родни град има барем једном сљедеће искуство: налети на неког познатог; размијене се рутински изрази радости сбог сусрета; упита се: «Како је тамо?» при чему тамо значи не овдје, али и гдје си ти оно?; пита се и «Како су твоји?» при чему твоји сугерише да се не зна тачно ко је жив ко мртав и колико их заправо има

Kolumne

17.05.2014

/ Александар Хемон: Послије потопа

Aleksandar Hemon

Грађани Босне и Херцеговине ће прије избора ове јесени морати поставити својим владаоцима ургентне захтјеве, не само за бољи живот, него за било какав живот.

Kolumne

12.04.2014

/ Теџу Кол – интервју

Aleksandar Hemon

Једног дана почетком октобра 2011. чекао сам испред хотела преко пута њујоршке градске библиотеке када је Теџу Кол дошетао низ улицу. Кретао се дугим корацима, као неко ко се добро сналази по граду. Тада смо се први пут срели, јер је требало да нас заједно превезу до Скрентона у Пенсилванији где смо позвани на књижевни фестивал Пагес анд Плацес, посвећен књигама и градовима.

Kolumne

13.01.2014

/ Александар Хемон: Увод у кијамет

Aleksandar hemon

У сриједу 8. јануара температура је већ била нормална за ово доба године у Цхицагу, у четвртак је још отоплило, а у петак, док ово пишем, сипи кишица и снијег се масовно топи. У међувремену у БХ нам домовини цвјета прољеће, на околним планинама нема ни зере снијега, вукови се са овцама у рахатлуку сунчају, а може се скијати само компјутерски.

Kolumne

10.09.2013

/ Александар Хемон : Поглед у бољу будућност

Aleksandar Hemon

Нација је увијек прикуцана за садашњост преживљавања, па није никакво чудо да су бх. политичари листом и темељито лишени било какве политичке визије. То се згодно уклапа са њиховим поривима да себи награбе док још има, пошто ово неће дуго трајати—извјесност горе будућности и клептократија уско су повезани.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.