Tablice

Blog #Argument, www.bitovik.org.rs

Argument / 30. Septembar 2021

Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Tablice

Beograd i Priština postigli sporazum u Briselu o registarskim tablicama. Zar su morali ići u Brisel da bi se dogovorili. Predsednik je čak podigao borbenu gotovost zbog tablica. Kurti je poslao Rosu na Jarinje i Brnjak.

Predsednik Vučić bi trebao ovom narodu da kaže šta je sve potpisao i dogovorio oko Kosova. Da razdvoji ono što implementira od onog što nas uzemirava. A to su brobeni avioni iznad zone administrativnog prelaza.

Nije ni Kurti jasan, zašto je uporan u politici reciprociteta. Jednakost i reciprocitet su često obrnuto proporcionalni.

Kakva je moguća zajednica Srbije i Kosova? U pravno teorijskom smislu odnos Srbije i Kosova lepo je objasnio Slobodan Jovanović.

O državi, osnovi jedne pravne teorije, 1922. godine:

„Jedna država, čija je oblast smanjena, nije u svojoj ličnosti promenjena. Ona je ostala ista, pošto onaj pravni centar u kome se njena volja stvara, nije tim teritorijalnim izmenama povređen; sva je razlika u tome što se njena volja sada ostvaruje u jednom užem krugu.“

Što znači, da sve dok Beograd ne prizna Kosovo ono nije nezavisno.

Zato tablice, sport, kultura, ekonomija, život između Beograda i Prištine ne smeju da stanu, već da se razvijaju,  kroz saradnju, na korist svih građana.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.