Svaka čast, Izete!

ibrahimrizvanovic / 02. Mart 2011

Napokon dobre vijesti: sinoć (02.03.2011. godine) je usvojen Budžet Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2011. godinu u iznosu od 202.396.520 KM. Naravno, ne treba naglasiti činjenicu da je „probijen“ zakonom predviđen rok za usvajanje Budžeta, jer je to već postala praksa naših institucija. Hvala pametnim glavama, što izmisliše „odluku o privremenom financiranju“. Novi Budžet je, kažu, mješavina svega pomalo, ali da, ipak, „naginje“ na socijalni karakter. Baš se pitam šta o ovome misle socijalno ugroženi, kojima je srezano i ono malo sadake-pomoći.

 

Svako kreiranje budžeta, tačnije njegova Prijedloga, prate određene specifičnosti (čitaj: bljuvotine), od čega ne odudara ni Budžet Distrikta za 2011. godinu. Ono što je glavna karakteristika novog budžeta jeste da je na njemu, kada se sagleda kvalitet urađenog posla, više radila Komisija za budžet i budžetska pitanja Skupštine Brčko distrikta BiH, nego sama Vlada Distrikta, tačnije njeni resorni odjeli. Naime, šefovi većine odjela Vlade Distrikta su nonšalantno ignorirali gradonačelnikove „instrukcije“ o neophodnim mjerama štednje, da se, narodski rečeno, „stegnu kajševi“ do maksimuma. Ne, šefovi su, kao i do sada, nabešali svašta u budžetskim projekcijama svojih odjela, tako da su Gradonačelniku zastale oči, kada je skont'o da ga niko ne šljivi ni jedan posto.

 

Dodatni problemi za Gradonačelnika nastali su onda kada je javno prezentirao da će se sve „sjeći“, pa i socijalna davanja, jer je, kao i sve do tada, obrazlagao nastalom ekonomskom krizom, ali mu njegovi podanici nikako nisu mogli „pomoći“ u toj sječi, ili nisu htjeli, jer „siječe“ samo tuđu šumu, a u svoju ne smije ni primirisati. Gradonačelnik je, jednostavno, kao i svaka bespomoćna osoba, „zaplakao“, i to pred zastupnicima u Skupštini Brčko distrikta BiH i rekao: Braćo, pomagajte, moji me ne slušaju! Zato slobodno možemo reći da je razlog kašnjenja usvajanja Budžeta za 2011. godinu nerad Vlade Distrikta, indolentno ponašanje usijanih glava šefova pojedinih odjela, koji su smatrali da se njihova „šuma“ ne smije sjeći, ali susjedova itekako može i mora, jer je, pobogu, kriza. Tada je krenulo naduravanje.

 

Hvala Bogu, pa u strukturama vlasti Brčko distrikta BiH, tačnije u Komisiji za budžet Skupštine Brčko distrikta BiH, sjede i rade ljudi, koji su ozbiljni i odgovorni, ponašaju se domaćinski prema javnim sredstvima, koja su, ugred rečeno, onih „običnih ljudi“, koja se ne smiju tek tako trošiti. Ona njima moraju biti vraćena!  Na čelu tog tima nalazi se Izet Banda, magistar ekonomskih nauka, SDP-ov zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, koji je, mrzeći neodgovornost, bahatost i rasipničko ponašanje pojedinih šefova odjela Vlade Brčko distrikta BiH, uzeo sebi u zadatak i angažirao sve članove Komisije za budžet, da se filtriraju prijedlozi budžeta pojedinih odjela, i da se, na takav način, sasijeku megalomanski zahtjevi usijanih glava.

 

Danonoćnim analitičkim radom Izet je, sa svojim kolegama,  uz svesrdnu podršku rukovodstva Skupštine Brčko distrikta BiH, uspio ušparati preko 2 miliona KM, eliminirajući neosnovane zahtjeve pojedinih šefova odjela, a sve u namjeri da se ušparana sredstva usmjere u druge opravdane i davno odobrene kapitalne projekte i „podebljaju“, koliko je moguće, socijalna davanja. Svaka čast, Izete!

 

Tako je Komisija za budžet odradila lavovski dio posla u procesu kreiranja Prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH i kasnije njegova usvajanja, na sramotu Vlade Distrikta, prije svega njenog šefa, a zatim i onih usijanih glava šefova pojedinih odjela, što ne odradiše posao kako su trebali, a prema instrukcijama njihovog šefa, Gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

Sada se nameće pitanje, da li će iko snositi posljedice za ovakvo krajnje bezobrazno i neozbiljno ponašanje. Da li će, prije svega, Gradonačelnik sankcionirati potčinjenje zbog neizvršavanja zadataka, ne poštovanja dobivenih instrukcija, i bahatosti, što je dovelo do kašnjenja usvajanja Budžeta za 2011. godinu i blokade rada institucija i ustanova Brčko distrikta BiH? Jednostavnije rečeno: hoće li „udariti po ušima“ one koji ga ne šljive ni jedan posto!? Praksa pokazuje da baš nije „opremljen“ za poduhvate te vrste.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.