Sedamdeset plus influenseri

"Lako je influensati s dvadeset i šest, ali umijeće je to činiti sa sedamdeset plus."

džej_bo / 13. April 2019

 

Moja baka s mamine strane upravo je proslavila sedamdeset i osmi rođendan. Doživjela je odraslu djecu, odraslu unučad i evo doživjela je i praunuče. Udovica je već sedamnaest godina i živi sama u stanu. Ipak, proslavila je svoj rođendan, mobitel joj je zvonio cijelo jutro s čestitkama. Pila je kavu sa susjedima i počastila ih kolačima. Kasnije je obukla svoj najfiniji kostim, uredila kosu i lice i otišla proslaviti svoj rođendan s djecom na ručku u restoranu. Svaki dan priprema delicije za doručak i svako malo ode nekome u goste ili gosti dođu k njoj. Svako još malo prošeta, nazove stare prijatelje i nikad joj nije dosadno, svaki joj je dan ispunjen, a napunila je sedamdeset i osam godina.

Moji baka i dedo s tatine strane žive u prizemlju kuće. Svaki dan kroz kuću im protutnji desetak ljudi, jedna maca i jedan pas. Dedo je nedavno odlučio da želi štap pa je, čim ga je dobio, doslovno odjurio u frizerski salon na šišanje da se pohvali da je stigao s novim štapom, a mislio je da možda više ni neće doći na šišanje. Oni piju kavu zajedno ujutro, dok je sunce najljepše sjede u dvorištu. Baka još stavlja viklere nakon kupanja, smije se cijelim bićem kad joj mačka uskoči kroz prozor u kuhinju, a dedo se sam brije i smišlja zdravice za blagdane. Baka prošeta do mojih na drugi kat na malo razgovora i pjeva stare pjesme praunučetu kad joj dođe, a dedo ima svoju logu ispod smokve i sa sunčanim naočalama sjedi tu satima. On ima osamdeset i šest godina, a ona osamdeset i jednu, i oboje i dalje svaki dan ispunjavaju, kako jedno drugom, tako i nama oko njih.

Baka stavi karmin kad pođe po osobnu, a meni se teško našminkati pa natakarim sunčane naočale da mi se ne vide podočnjaci kad moram do grada. Druga baka stavlja viklere za po dvorištu, a meni je teško otići na feniranje pa vežem kosu na vrh glave i izgledam kao spadalo s izrastom od pola metra jer mi je lijeno otići na farbarnje pet mjeseci do salona koji je udaljen od mog stana dvije minute. Dedo sa sunčanim naočalama satima uživa u dvorištu, a moj balkon čekao je mjesecima da s njega sklonim nepotrebne stvari i posadim cvijeće pa da mogu popiti kavu na suncu.

Sedamdeset osam, osamdeset jedan i osamdeset šest. To su brojevi njihovih godina. Dvadeset i šest broj je mojih godina. Toliko izlazaka neodrađenih jer mi se nije dalo spremati. Toliko kazališnih predstava propuštenih jer je padala kiša, a ‘ko će po kiši. Toliko filmova pogledanih u lošoj rezoluciji kod kuće umjesto u kinu jer ‘ko će izaći iz pidžame. Toliko kolumni nenapisanih jer malo ću samo sad malo dremnuti pa ću poslije i onda to poslije postane nikad. Ako mi je sad teško svaki dan odživjeti punim plućima, uređene kose, saniranih podočnjaka, na suncu i na nogama, što uopće mogu očekivati kad se opasno približim stotki?

Njih troje su mi inspiracija. O životima bi im se mogla napisati za svakog po jedna knjiga. Upamtili su i proživjeli ratove, gubitke, bježanja, selidbe i tko zna kakve još tegobe za koje mi ni ne znamo, a evo ih sada, s penzijama od kojih se jedva živi, žive život punim plućima. Uvijaju kosu, šminkaju izborane obraze i furaju sunčane naočale kao najveći životni influenseri. Lako je influensati s dvadeset i šest, ali umijeće je to činiti sa sedamdeset plus.

Neka vam ne bude ništa lijeno. Od sebe napraviti top modela za po kući, pročitati knjigu umjesto odležati seriju, prošetati sa sunčanim naočalama umjesto preskrolati ekran po stoti put. Doći ćemo svi u sedamdeset plus, bojim se da će nam se stegnuti grlo kad shvatimo koliko malo imamo za ispričati onima što će u nama gledati životne influensere. A za doživljaje uopće ne treba puno. Tako se malo može doživjeti u četiri zida, a tako se puno doživljaja skupi u proslavi sedamdeset osmog rođendana u novom kostimu, s karminom na usnama, u restoranu sa svoje dvoje djece. Nekako, kako bi bilo lijepo da tome svi težimo.

 

 Ogledalo duše


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.