"Platformaši" i "Legitimaši"

Aldi Halilović / 13. Novembar 2011

Bliži se prvih 100 dana „nelegalne i nelegitimne“ Vlade FBiH, bez „legalnih i legitimnih“ predstavnika HDZ-ovaca, Vlade koja je po mišljenju promotora ideje o vječnoj vladavini HDZ-a Original i njegove blijede kopije sa brojkama „gaženje izborne volje Hrvata“.

Bliži se prvih 100 dana „nelegalne i nelegitimne“ Vlade FBiH, bez „legalnih i legitimnih“ predstavnika HDZ-ovaca, Vlade koja je po mišljenju promotora ideje o vječnoj vladavini HDZ-a Original i njegove blijede kopije sa brojkama „gaženje izborne volje Hrvata“. Ovakva ocjena „legitimnih predstavnika“ uopšte ne čudi uzmemo li u obzir činjenicu da posljednjih 20 godina ta stranka kao jedini cilj borbe za hrvatski narod vidi u grabljenju postizbornog plijena u vidu „hrvatskih“ fotelja u ministarstvima, javnim kompanijama, agencijama i kriminalne privatizacije HDZ-ovog ratnog plijena – hercegovačkih državnih kompanija.
Zanimljiva je i činjenica da je po prvi put Vlada FBiH jedinstvena, bez preglasavanja, što se ne može reći za onu od prije osam godina kada je HDZ Original formirao vlast sa SDA i SBiH i kada im je trebalo čak dvije sedmice da se posvađaju. Slično je bilo i prije četiri godine kada je HDZ Original zajedno sa brojkama, SDA i SBiH formirao Vladu koja se posvađala za dva dana. O običnom puku naravno niko nije razmišljao...

Iako je prerano govoriti o učincima nove „nelegalne i nelegitimne“ vlasti u FBiH, prvi potezi koje su povukli njeni „hrvatski predstavnici“ opravdavaju slanje HDZ-ovih „legitimaša“ na klupu i uvođenje „platformaša“ u igru.

Predsjednik FBiH Živko Budimir je prva dva mjeseca diplomatski „otrpio“ niske udarce HDZ-ovaca i njihovih predizbornih partnera iz RS-a, ali je nedavno institucionalno primoran da pokaže zube svom kolegi iz „boljeg entiteta“ tokom razgovora o reformi pravosuđa u Banja Luci. Istovremeno, svoju borbu za ravnopravnost svih naroda i građana je pokazao i nizom posjeta odavno zaboravljenim povratnicima u Posavinu. Bitno je spomenuti i to da je Živko Budimir prvi Predsjednik FBiH koji sarađuje sa Vladom i prisustvuje njenim sjednicama, za razliku od njegovih prethodnika koji su ovu komunikaciju svodili na bezgranično dopisivanje i međusobno optuživanje.

Fond PIO/MIO je prvi put u zadnjih par godina donio odluku o povećanju penzija/mirovina. Iako simbolično, povećanje od 5% će sigurno pomoći ovoj ugroženoj populaciji, dok je„nelegalni i nelegitimni“ ministar Vjekoslav Čamber najavio da penzije više neće kasniti kao u vrijeme Bošnjačko-Hrvatske podjele Federacije, već će biti isplaćivane svakog prvog u mjesecu.

Poljoprivrednik Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u stalnom kontaktu sa proizvođačima, bilo u svom uredu, bilo na livadi. Čovjek koji jeste nedovoljno školovan, ali koji za razliku od školovanih prethodnika ima osjećaja probleme poljoprivrednika.

Rad ministra pravde je teško ocijeniti na kratke staze, ali je poredeći sa bivšim ministrom, kojem se niko ne može sjetiti ni imena, Zoran Mikulić još i preaktivan. S druge strane, njegova stranačka kolegica Branka Đurić, ministrica okoliša i turizma, pokušava uspostaviti saradnju sa vladinim i nevladinim sektorom u cilju bolje zaštite okoliša, saradnje koju su njeni prethodnici uporno odbijali i ignorisali.

Na kraju ministar Ante Krajina. Samozatajni ministar finansija iz Tomislavgrada, koji za razliku od svog prethodnika, omiljenog medijskog ministra Bevande, ne daje bombastične izjave o propasti, već radi svoj posao na najbolji mogući način. Rezultati tog rada su vidljivi kako u prvom smanjenju plata i naknada ministrima i poslanicima u posljednjih 20 godina, tako i u ukupnom smanjenju javne potrošnje i administracije. Nedostatak od 250 miliona KM u budžetu FBiH, u odnosu na nedostatak od 666 miliona KM u budžetu RS-a je možda još bolji primjer.

Za razliku od posljednjih 20 godina kada su hrvatski ministri bili preglasani preko 200 puta, današnja Vlada FBiH odluke donosi jednoglasno, bez političkog, stranačkog ili etničkog preglasavanja, što bi mogla biti najava popravljanja institucionalne pozicije Hrvata u FBiH.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.