Parada ponosa

Da li nam je stvarno toliko stalo do gej parade i do tradicije?

bimbo15 / 07. Septembar 2019

Danas se u Sarajevu odnosno u Bosni i Hercegovini održava prva gej parada pod nazivom "Ima izać". Jedni kažu konačno i bilo je vrijeme, drugi su pak u šoku kako je moguće da se to kod nas dešava? Elem ovo je još jedna tema koja je podijelila BH društvo. Uz pomenutu paradu održava se i kontra parada, tradicionalna, čiji je cilj koliko sam shvatio ukazati da ova prva gej nije "normalna". Ne bi mi bili mi da uvijek nešto ne zakomplikujemo pa tako imamo dvije parade i dvije društvene podjele. 

Ali neću da pišem o paradi. Ja za nju nisam, smatram da taj način brobe za prava gej osoba ne vodi ničemu, ali isto tako razumijem zašto gej osobe protestuju. Svi trebamo imati ista prava pred zakonom, a to nije slučaj u našoj državi i mnogi bi trebali protestovati a ne samo gej osobe, ali evo oni su se prvi sijetili možda i ostale animiraju. Da se vratimo na podjelu društva koju je ovaj događaj izazvao. Dobili smo stratsvene fanatikose gej parade. Imam osjećaj da pokušavaju biti veći homoseksualci od samih homosekusalaca. I nisam primjetio da su se tako žušto borili za prava gej osoba ranije niti da se bore za prava ostalih obespravljenih grupa. Kupe neke društveno/političke poene. S druge strane imamo one koji osuđuju gej paradau, vjernike, poštovaoce tradicije. Pošto parada pada u nedelju jako me zanima koliko će hrišćana otići to jutro u crkvu, a koliko je muslimana bilo na džumi u petak. Tradicija se poštuje uglavnom u sferi napiti se što više za praznik. A njihova borba za očuvanjem tradicionalne porodice će izčeznuti koliko do srijede. Ono što me muči i brine je koliko mi kao društvo ne možemo prihvatiti i uvažiti drugog i drugačijeg. I jedni i drugi se trude da što više napadnu, osude, ismiju, ponize onog drugog. Umjesto da se pokušaju stvaiti u njihovu kožu i razmujeti ih zašto oni podržavaju ili ne podržavaju spomenutu paradu. Ne to nije riješenje lakše je odmah drugog proglasiti za "pogrešnog" i da smo mi u pravu. Drugi je u krivu sigurno i njega ne treba uopšte slušati. Ovaj događaj kao i mnogi ostali na površinu izbace ono najgore iz nas. Pokaže koliko naše društvo nema kulturu dijaloga, i kulturu poštovanja drugog i drugačijeg. Kada bi se malo više potrudili da budemo u koži drugoga bilo bi nam mnogo lakše i siguran sam da bi bili prosperitetnije društvo.

Gej osobama treba omogućiti sva prava kao i drugim, sekusalna opredjeljenost ne smije biti razlog da neko ima ili nema određena prava. I nedopustivo je napadati, verbalno i fizički, sve one koji podržavaju njihovu borbu koja se ogleda u paradi. Isto tako je normalan ljudski strah od nepoznatog i drugačijeg. Niko ne izlazi tako lako iz zone komfora i sve one koji su protiv parade treba saslušati i uvažiti njihove stavove, razumjeti ih.

Kao društvo ne bi smijeli dozvoliti da se od ovakvih ili sličnih događaja prave spektakli koji odvlače pažnju od bitnijh tema. A mislim da se naši politički lideri baš trude od svakog miša napraviti medvjedja, dok naša mladost odlazi iz ove države, i dok klizimo u sunovrat


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.