Kreiranje identiteta na internetu

Poslovanje u savremenom svetu nezamislivo je bez kreiranja identiteta na internetu. Šta vam je potrebno kako biste iskoristili potencijale interneta? Saznajte u nastavku.

Vladimir111 / 17. Maj 2019

Poslovanje u savremenom svetu nezamislivo je bez kreiranja identiteta na internetu. Internet kao medij koji je u 21. veku pokorio sve pred sobom, neizostavan je deo poslovne korespodencije, a pruža nesagledive poslovne mogućnosti, ukoliko znate da iskoristite njegov potencijal. Šta vam je potrebno kako biste iskoristili potencijale interneta? Nastavite da čitate.

 

Da li vam je potreban vebsajt?

 

Često se postavlja pitanje da li je potrebno uložiti novac u izradu sajta, kad sve što proizvodite ili prodajete možete oglasiti na društvenim mrežama. Društvene mreže su sjajna stvar za oglašavanje, širenje posla i privlačenje novih klijenata, ali imajte u vidu da vaša stranica na društvenoj mreži nije vaša. Vlasništvo je društvene mreže, koja je u bilo kom momentu može iz određenih razloga povući ili sankcionisati. Jednostavnije rečeno – sa profilima na društvenim mrežama, vi ste podstanar. Sa sajtom, vi ste vlasnik.

 

Sopstveni sajt tj. lična internet adresa vam je apsolutno neophodna, jer predstavlja samu esenciju vašeg prisustva na internetu. Odaberite naziv svog domena i registrujte ga, a zatim na njemu izgradite jedinstven web identitet, po kom ćete biti prepoznatljivi.

 

Content is King!

 

Kupovinom i registracijom domena, napravili ste tek prvi korak ka realizaciji projekta kreiranja internet identiteta. Pravi posao tek sledi – treba da napravite koncept izgleda i sadržaja vašeg sajta. Kako bi sajt bio funkcionalan, mora ispunjavati određene nepisane zakone interneta. Mora imati kvalitetan i jedinstven sadržaj, mora biti dobro programiran i izgledati estetski korektno.

 

Sadržaj sajta mora biti kvalitetan, originalan i redovno ažuriran. Google prepoznaje copy/paste metodu i ne rangira je dobro. SEO optimizacija, koja je bitna za poziciju vašeg sajta na pretraživačima, počinje upravo tekstom tj. sadržajem. Uposlite copywriter-a, ukoliko sami niste vični osmišljavanju teksta i krilatica koje će zaživeti među klijentima. Zanimljive i korisne informacije naići će na odziv kod vaše ciljne grupe, a tome težite.

 

Kako bi sajt bio funkcionalan i radio besprekorno, mora biti dobro programiran. Funkcionalan sajt omogućava posetiocima preglednost, lako snalaženje i korišćenje svih ponuđenih opcija.

 

Dizajn sajta je prvo što će ostaviti utisak na posetioce istog. Želite vizuelno privlačan sajt, lepih boja i fontova, bez suvišnih detalja, koji posetiocima već na prvi pogled daje osnovne informacije: čime se firma bavi i kakve usluge/proizvode nudi, ikonice koje vode ka profilima na društvenim mrežama i kontakt info.

 

Kvalitetan sajt je rezultat kombinacije sledećih etapa: dobro osmišljen koncept, unikatan sadržaj, estetski dopadljiv dizajn, profesionalno programiranje, redovno ažuriranje i održavanje.

 

SEO optimizacija

 

Nakon što ste kreirali funkcionalan, interesantan i vizuelno privlačan sajt, u cilju će vam biti da ima što veću posećenost i da se pojavljuje među prvim rezultatima Google pretrage za određene ključne reči. SEO optimizacija sajta igra ključnu ulogu u ovom procesu.

 

SEO optimizacija je proces pozicioniranja sadržaja sajta, koji se sastoji od niza kompleksnih on-page i off-page radnji, kako bi pretraživači poput Google-a prikazali pomenute sadržaje na najvišim mogućim pozicijama, kada se pretražuje određena ključna reč ili kombinacija reči. Kada je sajt kvalitetno SEO optimizovan, dobro se rangira i na drugim pretraživačima, kao što su Bingili Yahoo, ne samo na Google-u.

 

SEO optimizacija zahteva strpljenje, jer ne daje instant rezultate, već predstavlja ulaganje na duže staze, sa isplativim rezultatima. Pozicioniranje na prvoj stranici pretraživača donosi veći broj organskih poseta na sajtu, a s tim u vezi i više potencijalnih klijenata, te i veću zaradu.

 

Samo kada je u pitanju SEO optimizacija možete biti sigurni da ulažete u razvoj svog poslovanja, bez mogućnosti sabotiranja od strane konkurencije, za razliku od drugih opcija oglašavanja na internetu.

 

Online marketing – SMM/SEM

 

Online marketing uvek za cilj ima akciju klijenata odnosno potrošača, bilo da je ta akcija veći broj poseta na sajtu, uvećana prodaja ili registracija korisnika. Online marketing se vrši putem društvenih mreža, tzv. Social Media Marketing (SMM) ili oglašavanjem na internet pretraživačima, tzv. Search Engine Marketing.

 

Ekspanzija društvenih mreža ne jenjava, a broj korisnika istih se vrtoglavo uvećava iz minute u minut. Popularnost platformi kao što su Facebook, Twitter ili Instagram možete iskoristiti za promociju vašeg poslovanja. Korisnici društvenih mreža su u potrazi za zabavnim i zanimljivim sadržajima, stoga se potrudite da prezentacija vašeg projekta ne traje predugo i da drži pažnju potencijalnih korisnika. Kreirajte stranicu ili profil vaše firme i redovno delite interesantne vesti ili informacije vezane za vaš obrt. Što je sadržaj interesantniji, više interakcija će izazvati i biti vidljiviji, što u konačnici donosi veći broj poseta vašem sajtu i veći obim poslovanja/zarade.

 

Google oglasi su jedan od najpoznatijih načina oglašavanja na internet pretraživačima. Ako

uzmemo u obzir da Google kao pretraživač koristi više od 80% internet populacije, reklamiranje na Google-u je logičnan sled misli. Google AdWords mogu prikazati vašu reklamu kao video sadržaj (Youtube), baner ili tekstualni oglas. Oglasi su istaknuti i uokvireni na samom vrhu Google stranica, pre rezultata organske pretrage, koje obezbeđuje SEO optimizacija.

 

Od vaših finansijskih mogućnosti i konkurencije zavisi na kojoj strani Google-a ćete biti pozicionirani. Ukoliko konkurenti imaju veći dnevni budžet, možete završiti i na vrhu treće ili pete stranice Google-a. Naime, dnevni budžet koji odredite troši se svakim klikom na vaš oglas. Istekom dnevnog budžeta vaš oglas će nestati, dok ga ne aktivirate sa novom sumom predviđenom za te svrhe. To je jedina mana Google oglasa, u odnosu na pozicioniranje koje pruža SEO optimizacija. Za optimalne rezultate predlažemo kombinovanje ove dve metode.

 

Konverzija i reaktivacija korisnika

 

Online marketing je za cilj imao aktivaciju klijenata, a konverzijom (Conversion rate) možete utvrditi koji procenat korisnika je preduzeo akciju koju ste targetirali. Konverzija zavisi od velikog broja faktora, a neki od njih su zainteresovanost potrošača, koliko je ponuda atraktivna i zanimljiva, kao i komplikovanost odnosno jednostavni koraci do preduzimanja akcije.

 

Reaktivacija korisnika odnosi se na ponovnu komunikaciju sa korisnicima koje ste online marketingom pokušali da aktivirate. Putem „cookies“, prijave za newsletter-e, registracije i aktivnosti na društvenim mrežama imate zabeležene informacije o posetiocima sajta. U zavisnosti od stepena iskazanog interesovanja, možete ih ponovo kontaktirati retargeting metodama, ali imajte na umu da se prekomerno zasipanje mejlovima smatra spamovanjem, koje je neželjen oblik ponašanja na internetu.

 

Reputacija – Google pamti!

 

Google vam neće zaboraviti nijednu grešku, a pozicioniraće vas bolje za svaku dobro sprovedenu akciju. Online reputacija predstavlja način na koji drugi vide vaše online delovanje i se sastoji od svega što ste ikada uradili na internetu sa svojih naloga – vesti, komentari, podeljeni sadržaji, slike, video materijali itd. Online reputacija se mora stalno pratiti, kako biste mogli reagovati na vreme ukoliko je to potrebno. Iako brisanje trenutno uklanja neželjeni sadržaj, sve što ste podelili na internetu, tamo je i ostalo i dostupno je putem Internet Archive, zato dva puta promislite, jednom podelite!

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.