Objektivni mediji

Koliko su stvarno objektivni mediji kada izvještavaju o stradanjima naroda u Bosni i Hercegovini u prethodnome ratu?

bimbo15 / 13. Juli 2019

Da pričamo malo o objektivnim medijima i objektivnom izvještavanju o ratnim stradanjima naroda u Bosni i Hercegovini. Pod ove objektivne medije prije svega uvrstavam one objektivne medije koji kažu mi poštujemo presude međunarodnih sudova, mi nismo naklonjeni ni jednoj strani, mi pričamo samo onako kako jeste. U prvu ruku tu spadaju mediji koji su iz Federacije Bosne i Hercegovine. U suštini nemam ja ništa protiv tog njihovog objektivnog izvještavanja. To je njihovo legitimno pravo, pogotovo za privatne medije. Ali ima tu jedan problem koji meni jako smeta. 
Pošto oni stalno naglašavaju kako su oni objektivni a svi ostali, prije svega se tu misli na medije iz Republike Srpske i Srbije, nisu objektivni nego subjektivni. Favorizuju jedan narod, ne izvještavaju o zločinima njihovog naroda. E zbog toga oni nisu objektivni. Pa da vidimo u čemu je problem. Problem se javlja što u tim objektivnim medijima nikada ali nikada nećete vidjeti neku vijest o godišnjici stradanja Hrvata a još manje stradanju Srba. Ne kažem ja da treba biti 10 dana programa o nekome zločinu kao što to rade kada se obilježava 11 jul. Ali pošto ste vi tako objektivni zašto onda ne kažete da je još neko stradao u ratu. Zašto? Ne znam. Ali pretpostavljam da je to zato što niste vi objektivni nego ste vi u rukama političara. Oni sebe ne nazivaju objektivnim niti se trude da budu. Ali itekako iskorištavaju vas medije. Pa tako prosječan stanivnik FBiH koji sluša te objektivne medije stvarno misli da je samo to istina (u suštini nema druge istine tako da to nije potpuna istina).
Zamislite kako bi reagovali ljudi u FBiH kada bi njihovi mediji izvjestili obilježeno stradanje 3500 Srba civila koji su ubijeni u okolini Srebrenice i Bratunca za čija stradanja niko nije odgovarao. Ili još nisu nađena sva tijela preko 8000 ubijenih Srba u Sarajevu. Ili još niko nije osuđen za ubistvo dvoje djece od 4 i 6 godina iz snajpera. Ili iz Krajine protjerano preko 150000 Srba a preko 5000 ubijeno u operaciji Oluja. I tako dalje i tako dalje. Pošto toga nema čujete mlade koji kažu ja bi osudio i svoje da su oni išta uradili ali nisu. Ne znaju da jesu. I pored svega opet ćete u ovim neobjektivnim medijima čuti obilježeno stradanje Bošnjaka u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu itd itd. I mi Srbi znamo za te događaje. Nažalost naši vršnjaci iz drugog entiteta ne znaju. Ne krivim njih krivim ove samonazvane objektivne medije. 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.