New York: Tragom poruke nikad previse knjiga

Knjizare volis ili ne volis, zaobilazis u sirokom luku ili boravis u njima satima. Knjige se danas manje citaju, ali se citaju.

Sanela Gojak / 14. Decembar 2018

Zbog manjka slobodnog vremena ljudi, pa i oni "preko bare" online kupuju puno stvari, pa tako i knjige. 

S druge strane, izdavacke kuce se bore za opstanak, odoljevaju modernoj pocasti digitalizacije, online trgovini i online stivu, jer jos uvijek ima onih koji vole doci u knjizaru i listati knjige, vole miris papira, ili jednostavno vole imati knjigu u svojoj licnoj biblioteci.

Strand Bookstore u njujorskom Broadwayu je takva vrsta knjizare u kojoj bi se vrlo lezerno mogla uklopiti i radnja nekog filma (ako vec nije), u kojoj se peripetije vode oko opstanka na nemilosrdnom trzistu.

Cirkulisu ljudi sa korpama u rukama, onim kao u trznim centrima, traze knjige za sebe, za druge ... Sta je bolje od poklona od poklona dobiti, jos ukljucujuci dodatni popust jer praznici stizu.

U ovoj velikoj knjizari, naravno, da mozete pronaci sve sto pozelite. Npr. posljednja animirana ostvarenja koja su aktuelna u bh. kinima, ili ona koja se najavljuju. Ne bi bilo lose prvo procitati knjigu, a onda pogledati film. Ili obrnuto?!

O savremenoj literaturi i klasicima ne treba pricati, jer, ipak, je to New York.

Kategorija stiva za djecu kao u onom klasicnom sopingu je otprilike je rasporedjena prema uzrastu. Prve rijeci i prva slova  pa do skolske literature, pribora i nekih drugih sitnica.

Uz stepenice izmedju dva sprata zastanete i doceka vas odjel Art.

Pored ove velike knjizare, u Bryant parku na ovogodisnjem zimskom bazaru je, takodjer, dio Strand ponude, odnosno knjige, te suveniri, npr. cekeri, soljice, magneti, majice itd.

Kako je period pretpraznicni, ubrzano se priblizavaju Bozic i Nova godina, ako vas put nanese u Veliku jabuku, svratite do Strand Bookstorea i osjetite caroliju knjige. Sigurno necete pogrijesiti.

"There Is No Such As To Many Books" je poruka za knjigoljupce, ali i poruka koja se nalazi na jednog od magnetica na frizideru dobijenog na poklon prije par godina. Magnetic sa porukom je kupljen u ovoj knjizari kojeg i danas mozete ovdje naci.

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.