Mišljenje drugog doktora je legitimno tražiti

Nije vam se svidjelo šta vam je doktor propisao ili dijagnosticirao? Obavezno tražite mišljenje drugog doktora.

2ECHN7AP / 04. Januar 2021

Zdravlje nije nužno kao kava, pa ako vam se ne svidi u jednoj kavani da odete u drugu. No, vaše je zdravlje dio vas i nitko nema prava da vas svojom neodgovornošću unesreći. Ako se ide i prema smrti, pa ona je - kažu (sad za sad) - neizbježna, tražite doktora koji će vas ipak voditi ka životu.

Doktori su ljudi sa svim privatnim problemima, a ovi naši dijele i naše probleme. Gužve, redovi, čekanja, obiteljske frustracije, dakle, baš sve kao i obični svijet proživljavaju i naši doktori. Stoga se ne moramo baš jako čuditi ili uvrijediti kada nam je doktor nervozan i nezainteresiran da baš s nama bude na vrhuncu interesiranja, pažnje i volje za životom, kako svojim, tako i našim. 

Znam da nismo mi liječnici i kada mi mislimo da nam je nešto, to tako uopće ne mora biti, nisam pobornik liječenja trvama pored savršeno funkcionalne moderne farmacije. No, kad je u pitanju dijagnosticiranje, pobornik sam traženja drugog mišljenja. Kao što biste uradili u bilo čemu, recimo, gradite kuću, naravno da ćete tražiti nekoliko ponuda, kada kupujete atuo, nećete kupiti prvi koji ugledate, kada kupujete haljinu, mužu poklon, supruzi knjigu, razmislit ćete nekoliko puta prije no što odaberete ono što želite.

Kada odete liječniku zbog boli u preponama, vidite da je ona uzrujana zbog nečega i da bi najradije da ste došli s otvorenom ranom pa da vam je samo previje, a vi zapravo imate problem koji niste u stanju ni opisati pravilno, svakako ćete saslušati što ona ima za reći i preporučiti. No, ne bi bilo loše da u tom slučaju provjerite i mišljenje nekog drugog, po mogućnosti smirenijeg liječnika. Mnoge stvari ovaj može previdjeti. Posebno ako ste imali pitanja oko tretmana narednih tjedan dana, pa niste baš sigurni smijete li uopšte hodati, koliko točno kilometara dnevno, ili je ono njezino "lezite do ponedjeljka i odmorite" treba shvatiti doslovno. Rado biste bili pitali da nije bila frustrirana i kad ste ušli i već na rubu živaca dok ste opisivali svoj problem. Rado biste pitali za još koji konkretan detalj pa da se ne mislite kasnije, da li da ustajem po vodu opet nakon 15 minuta, ili da sačekam malo. Da li da uopće ne idem u šetnju, da mi prođe čitav tjedan i vikend, i sve ode u tri pizde materine jer mi je uzrujani liječnik smrljao recept za moj tretman. 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.