Manji Jumping

balkanskispijun / 28. April 2012

Zarad predaha od naše svakodnevnice ovu sedmicu nam je obilježio jedan međunarodni ublehaš pod nazivom Manji (Manđi) Irshad. Osim ublehaških karakteristika imala je gospođa Manji još jednu poveznicu sa bosanskim hoštaplerima – zloupotrebljavala je vjeru.

Autorica je inače popularna spisateljica i novinarka u mnogim medijima koji su američke verzije Dnevnog avaza. Njena posljednja knjiga „Allah, sloboda i ljubav“ pozamašno je djelo i dijeli se u velikim količinama besplatno, baš kao što su vehabije iza rata beplatno dijelile pozamašne knjige u duhu njihove „interpretacije islama“.  Interesantno je pogledati ko nas to sad kupuje i čime nas to obasipaju u želji da „prosvijetle“ neuke bosanske muslimane. Zanimljivo bi bilo saznati čije pare i koji to lobi stoji iza toga, mada je očito.

Već prvi pogled na knjigu i citat izdvojen na njenim koricama pokazuje nam da Manji pravi istu početnu grešku kao i vehabije i mnogi drugi „islamski prosvjetitelji“. Naime Manji nam veli „Islam je ono kakvim ga muslimani načine“ te nam objašnjava kako sada trebamo izmijeniti „diskutabilne“ dijelove svetih spisa kako su to uradili hrišćani i Jevreji“. Reći ću vam isto što sam poručio gospođici Manji na promociji knjige: „Apsolutno netačno“.

Kako nismo pričali sa naučno-religijskog aspekta nego unutarvjerski, iz okrilja islama, njena teza djeluje kao smijurija. Kada Manji opravdanje za reinterpretaciju islama nalazi u hrišćanstvu i judaizmu to je skoro jednako glupo kao kada Mustafa Cerić opravdanje za svoju „rezidenciju“ nalazi u rezidenciji katoličkog biskupa. Islam je jasna i zaokružena religija, filigranski precizno do utančine pojašnjena. Naravno unutar granica i pravila islama, onako kako se on sam definisao, postoji skoro beskrajno širok prostor za slobodu i razmjenu mišljenja. Prema hadisu (izreci) poslanika islama Muhammeda a.s.(mir neka je na njega) ta je različitost mišljenja Božiji blagoslov za muslimane. Međutim sve izvan tog kruga jednostavno nije islam i ljudima je, prema islamu, upravo Bog dao pravo da iz njega izađu i ne budu muslimani. Islam je također vrlo precizno definisao ko su to muslimani. Prema ovoj vjeri muslimani nisu oni koji se zovu Mujo, Sulejman, Muhamed, Safet, itd. Niti su muslimani oni koji puste brade, niti su to oni koji su rođeni u porodici koja se smatra „muslimanskom“, niti su to oni koji nose turbane, ahmedije ili fesove. Kur'an veoma jasno u desetcima ajeta (rečenica/stihova) opisuje muslimane po njihovim karakteristikama, djelima i onome u što vjeruju i što poštuju. Tako da, za razliku od onoga što Mandji propovjeda, islam definiše muslimane a ne muslimani islam. Jednako tako muslimane ne definišu ni hodže ni reisovi ni mutevelije niti bilo koje drugo stvorenje koje misli da ima pravo na „reinterpretaciju“ islama.

Ovo nije jedina diskutabilna stavka kod Manji. Ona se inače predstavlja kao homoseksualka i to je jasno stavlja van kruga islama i oduzima joj pravo da se kao takva predstavlja. Naravno ovo je slobodna zemlja i ona može pričati šta god želi, i tvrditi šta god želi, pa ni meni ne pada na pamet da joj to pravo osporavam kada već može naći mušterije za svoju robu. Međutim sa aspekta islama to je pitanje davno raščišćeno.

Naravno Manji se ovo ne dopada jer ne želi pobjeći od svog kulturnog identiteta sa kojim je, jednako glupo kao što to Bošnjaci rade, poistovijetila religiju Islam. Islam je najprije kozmopolitska religija i po svojoj prirodi i po onome što je Muhammed a.s. naučavao, islam se nikako, nikada i nigdje ne može spustiti u okove nečeg tako uskog kao što je etinija. Niti islam ikako može prihvatiti nacionalizam kao usijanje etničkog ludila. To je vjerovatno jedna od najneislamskijih pojava u svijetu koji sebi uzima za pravo da se naziva „muslimanskim“.

Ponavljam Manji ima pravo da misli šta god hoće i da govori šta god želi pa se zapitajmo onda kakvu nam to vjeru ona kao deklarisana „muslimanka“ želi prodati? Manji dakle veli da je taj njen bog bio nesposoban da se fino izrazi, da je ostao nedorečen u objavi koju je sam nazvao savršenom i potpunom, i da će ga sad Manji ispraviti tamo gdje je on griješio?! Zar zaista Manji svoju publiku smatra toliko glupom da će je poslušati i početi vjerovati u boga od kog je sama Manji pametnija i sposobnija? U boga koji je ili slagao ili je nesposoban pa će mu Manji pomoći? Ko je sad u tom odnosu uopšte bog?

 Njena je „interpretacija“ svakako daleko od islama i od onog kako se Bog opisao i šta je On o Sebi rekao. Sociološki gledano u pitanju je veoma jasan i naglašen utjecaj antropocentričnog zapadnog svjetonazora. Taj je svjetonazor renesansom preuzet od antičkih Grka i karakterističan je po tome što se božanstva predstavljaju po mjeri čovjeka. Tako ona imaju mane, prave greške i čak su fizičkim likom predstavljena kao ljudi. Taj se svjetonazor drastično razlikuje od onoga što je islam definisao i što poručuje svojim vijernicima. Zanemarivanje svjetonazorskih razlika jedan je od osnovnih razlika agresivnih propasti globalističkih aspiracija zapadnog svijeta.

Postoji nešto što je islamu i Manji zajedničko a to je propovjedanje hrabrosti, slobode mišljenja i suprotstavljanje nepravdi. Međutim to nije nikakv Manjiin intelektualni plod, to je nešto što je islam davno definisao a što, takozvane hodže i učenjaci, uglavnom zaobilaze u svojoj upornoj zloupotrebi i parcijalnoj primjeni vjere. Mimo toga dobar dio onog što Manji propovjeda, ono strahote koje je preživjela kao dijete, nacionalističke aspiracije privatizovanja vjere, ovo životnjsko ponašanje ekstremista i terorista, kao i sve druge individualne ili kulturološke primjese nemaju nikakve veze sa islamom kao širokogrudnom i jasnom vjerom.

Ukoliko neki musliman zaista želi pomoći drugim muslimanima da vrate svoj sjaj od prije 1000 godina, neka krene od sebe i neka prestane vlastite mentalne polucije ili maštarije pripisivati islamu koji je od toga čist.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.