Kako Srbiju i Srbe drugi vide

Kako Srbiju i Srbe vide na jednom od ruskih portala.

BODZA / 13. Januar 2021

Ovaj tekst je objavljen na sajtu https://zen.yandex.ru/crisis. Autor je, kako navodi, socijalni ekonomista i piše o penzijama, zaradama, cijenama, životnom standardu u Ruskoj Federaciji i inostranstvu.

Slijedi tekst:

Koliko zarađuju u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi?

Prikazujem minimalnu zaradu i prosečnu platu

 

Između svih evropskih zemljama izbrojao sam samo tri (izvan bivših sovjetskih republika), gde je prosječna plata stanovništva niža nego u Rusiji. To su: Srbija, Albanija i Kosovo. I ovo je vjerovatno nategnuto - za Republiku Kosovo, sem 2018. godine, nema svježijih podataka. Dakle, sasvim je moguće da su i oni (Kosovo - prim), već, ispred nas (Rusija – prim).

 

Od ove tri države najviše me zanima Srbija. Prvo, zato što je moj sin ljubitelj srpskog sira. Drugo, zato što je ova zemlja dio (bivše – prim) Jugoslavije, zemlje koja je u mladosti uzbuđivala moju maštu ...

 

U Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ide dobro. A šta je sa Srbijom? Na prvi pogled sve je u redu:

  • Zemlja se priprema za pristupanje Evropskoj uniji, pooštravajući neophodne ekonomske parametre u skladu sa Ugovorom iz Mastrihta.

  • Godišnji BDP (procjena – treći kvartal 2020 god.) pada za samo 1,4%, što se, u trenutnim uslovima, može smatrati uspjehom, a ne neuspjehom.

  • Inflacija je prema našim (ruskim – prim.) standardima niska, a po evropskim normalna - ukupna 1,7% i 3,1% za prehrambene proizvode.

  • Državni (javni) dug na kraju 2019. godine iznosi je 52% BDP-a (za ulazak u EU treba biti manji od 60%).

Koliko zarađuju obični Srbi? Pogledajmo kolike su njihove: prosječna i minimalne zarade i uporedimo ih sa onim što imamo (ili nemamo :)) u Rusiji.

 

Socio - ekonomski pokazatelji Srbije su:

  • Ukupni BDP-a - 51,41 milijarde USD (2019)

  • BDP po stanovniku – 7.213 USD (SB, 2019)

  • BDP po stanovniku – 8.440 USD (MMF, 2020)

  • BDP po stanovniku (po paritetu kupovne moći) - 18.180 USD (2019)

  • kamatna stopa Centralne banke - 1%

  • nezaposlenost - 9% (treći kvartal 2020)

Prosјečna zarada u Srbiji

 

Zli jezici kažu da su Srbi lijeni, da ih je nemoguće natjerati da rade 8 sati dnevno, da su u pogledu produktivnosti rada inferiorniji čak i od ljubitelja siesti iz Latinske Amerike. Nisam siguran da li je to istina. Ovo mi izgleda više kao mit.

 

Bilo kako bilo, zarade u Srbiji su jedne od najnižih u Evropi. Tačnije, na drugom mestu od kraja. Anti-liderstvo ona (Srbija - prim) ustupa Albaniji. Prema rezultatima iz oktobra prošle godine, prosječna zarada u Srbiji je bila 60.109 dinara mjesečno. Ove podatke objavljuje državni zavod za statistiku.

 

Gledano u drugim valutama, to je:

46,7 hiljada rubalja (1,287 din/rub - prim),

627 USD (95,868 din/USD - prim).

 

Ovo je prosječna zarada nakon oporezivanja, koju srpski statističari objavljuju u ovakvom obliku. Zbog niske prosječne zarade, Srbija se smatra jednom od najsiromašnijih zemalja u Evropi ...

 

Ali svi znamo da stvarno siromaštvo počinje tamo gde ljudi rade za minimalnu zaradu. Šta Srbi imaju na dijelu minimalne zarade?

 

Minimalna zarada

 

Od 1. januara 2021. iznos minimalne zarade je 183,93 dinara za 1 sat rada. Zanimljivo je da je i minimalna zarada takođe data u neto formatu, odnosno neto zaradi po satu.

 

Ako izračunate platu za januar, u kojem je 168 radnih sati, dobićete 41.470 dinara bruto ili 30.900 dinara neto, nakon poreza i carina. U našoj valuti - oko 32,2 hiljade rubalja bruto i 24 hiljade rubalja neto.

 

Kao što vidite, prosječna zarada u Srbiji prelazi dva puta minimalnu zaradu, a ne četiri puta, kao naša (ruska - prim). Međutim, tako i treba da bude - značajna razlika između ova dva pokazatelja tipična je za zemlje trećeg svijeta, kojima Srbija očigledno ne želi da se pridruži.

 

 

05.01.2021. god

 

https://zen.yandex.ru/media/crisis/skolko-zarabatyvaiut-v-serbii--odnoi-iz-samyh-bednyh-stran-evropy-pokazyvaiu-mrot-i-sredniuiu-zarplatu-5ff42167f906b168722f35c0


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.