Dodikov referendum: 100 % SRPSKA

Aldi Halilović / 11. Maj 2011

Uskoro će mjesec dana kako su narodni poslanici u RS-u izglasali odluku o referendumu, kao i nekih dvadesetak zaključaka, kojih se ni Predsjednik Skupštine Igor Radojičić više ne sjeća. Od tog dana se vodi tihi diplomatski rat između visokog predstavnika Valentina Inzka i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Ovaj prvi, kao i uvijek, nastupa sa pozicije prava i sile, za koju mu je potrebna podrška međunarodne zajednice. Zajednice koja je, kao i uvijek, između jedinstva i podjele. Dio, tzv. radikalne struje, u koju se ubraja i sam Inzko, su za upotrebu Bonskih ovlaštenja i kažnjavanje Milorada Dodika. Drugi dio, koji čini par bitnijih evropskih država, su za (ne)određene mjere, koje bi eventualno poništile odluku o referendumu, bez jasne strategije šta poslije toga. Treći dio je samo jedna (i dovoljna) država koja je protiv bilo kakve upotrebe Bonskih ovlasti.

Ovaj drugi, kao i prvi, nastupa sa pozicije prava i sile i putem priče o prenosu nadležnosti sa RS-a na BiH pokušava zastrašiti bosanske Srbe vješticama i babarogama. Praksu zastrašivanja naroda „Mile od prkosa“ već godinama uspješno provodi uz pomoć „vještice“ koju je niz godina glumio Haris Silajdžić. Nakon Silajdžićevog izbornog poraza, Dodik panično traži novog „napadača“ na RS i srpski narod. Nakon niza neuspjelih pokušaja da u priču uvede Lagumdžiju i Tihića, koji su mu mudro prešutali, Dodik je bio prinuđen da uključi međunarodnu zajednicu, imaginarnu instituciju u kojoj zaposleni zarađuju hiljade maraka na račun napaćenog srpskog naroda. Savršena vještica ili možda još bolje Golijat, s kojim će se, kao David, u ime srpskog naroda boriti niko drugi do Milorad Dodik. E, upravo taj „rat“ bi trebao biti interesantan za obične građane ove države, rat u kojem neće biti pobjednika, osim možda par ljudi koji se voze u skupocjenim autima od pola miliona maraka.

Dodikova današnja politika, 100% RS, se po malo čemu razlikuje od poznate Silajdžićeve politike 100% BiH. I u jednom i u drugom slučaju se slala negativna poruka ostalima. Silajdžić nebošnjacima, Dodik nesrbima, dok su u oba slučaja Hrvati bili kolateral.

Zanimljivo je da se niko u Federaciji ne usuđuje postaviti pitanje „Zašto Dodik ne bi sproveo taj referendum?“. Ako je u skladu sa zakonima, kao i evropskim standardima i propisima, ko ima pravo da ga zabrani?

Dodikovo najjače oružje je upravo referendum, kojeg može organizovati samo dva puta. Jednom kao test, što je sada slučaj, i drugi put o statusu RS-a u BiH. Ukoliko bi međunarodna zajednica na neki način zabranila ovaj prvi, ili napravila neki truli kompromis, „sveti mač“ ovog drugog referenduma će ostati da visi nad glavom građana BiH, ali i Balkana.

Međunarodni eksperti i diplomate koji su plaćeni da dodaju biber u BiH čorbu, nisu svjesni, ili ne žele biti svjesni činjenice da Dodik ima municije za samo jedan pucanj koji bi trebao ispucati, jer pomenuti referendum ne bi privukao ni 45% glasača u RS-u, čime bi ponizili Milorada Dodika i njegovu nazadnu politiku. Osim poniženja, Dodik bi bio primoran objasniti biračima zašto je uzalud potrošeno 5 miliona maraka, kao i odgovoriti na mnoga druga pitanja o kriminalu i korupciji.

Ovaj rat će, nažalost, završiti dogovorom Davida i Golijata, od kojeg će obje strane profitirati. Dodik će biti heroj srpskog naroda koji nije održao referendum, ali je uspio „reformisati“ Sud i Tužilaštvo BiH, koje će od sada goniti i Bošnjake koji su počinili zločine nad Srbima. Inzko će osjetiti olakšanje zbog neupotrebe Bonskih ovlasti iza kojih stoje Amerika, Turska i Velika Britanija, ali oko kojih su suzdržane i neodlučne mnoge evropske države. Rezultat dogovora će najvjerovatnije biti odgađanje referenduma na neodređeno vrijeme.

Bez obzira na mnoge najave, u narednom periodu možete mirno spavati. Neće biti referenduma. Neće biti raspada države, koji najavljuju samoprozvani intelektualci i eksperti. Neće biti trećeg entiteta, koji najavljuje jedan i pol HDZ. Sve će biti isto kao i danas, samo će i u većem, i u boljem, i u trećeentitetskom dijelu BiH biti ljepše vrijeme. Neko će možda imati koju marku više ili manje da plati račune, dok će mom komšiji Enesu svakako biti isto. Bez struje, zbog toga što nije mogao platiti. Da li državnu ili entitetsku? Nisam siguran...


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.