Catch 33

dara e. / 03. Novembar 2011

Mikijevi almanasi su bili bitan dio odrastanja sada velike djece. Bilo je tu i drugih stripova ali almanasi, i to oni sa više završetaka, su bili posebni. U jednom broju kao da je bilo nekoliko različitih stripova u zavisnosti od toga kakav izbor napraviš na određenoj strani.

„Ako želite da Pajo Patak ode sa sestrićima kod bake Kate, idite na stranicu 33.“

„Ako želite da Pajo Patak ostane kod kuće, pređite na sledeću stranicu.“

I onda tako vozaš Paju dok ne isprobaš sve mogućnosti…

Koliko nas je prešlo na sledeću stranu umjesto da ode na 33. stranicu? Meni se desilo dosta puta, a nemogućnost vraćanja na stranicu izbora je prilično frustrirajuća. Prilično…da.

Ta 33. strana obično iskače u sledećim situacijama i počinje određenom rečenicom:

pr. 1

Dvojica  pajdi u „najboljim godinama“ sjede u bašti , ljeto je, piva je peta a žene su negdje. Nalaze se taman između faza „ti si mi uvijek bio k’o brat“ i „smisao života“. Konobara poznaju, pa dok on popisuje, popiće još jedno pivce koje otvara problematičnu stranu.

„Koja sam ja budala bio. ’95. tetka poslala sve papire za Švicu, a ja budala. Konj! Reko’ kud ću sad. Rat pro’šo, taman će i matura, sva mi raja ovdje…umjesto da sam sad gospodin čovjek,  razumiješ, da imam neki dobar pos’o, pa kad se uželim rodnog kraja sjednem u limuzinu  i eto me. Jok.  Majmun ostao u ovdje! ***ala me i raja i matura i sve!  Sad me šef zajebava, ne mogu ni godišnji uzeti jer firmi loše ide, a i šta će mi godišnji kad nemam para da odem negdje, za kredit pola plate ode, a mi se guramo u 40 kvadrata. Jebi ga…“

Drugi pajdo ga sluša, klima glavom milujući flašu kao da miluje druga sapatnika koji je mogao biti tako sretan a sad umire od neizlječive bolesti u cvijetu mladosti.

pr. 2

Nakon svađe sa kćerkom tinejdžerkom zbog izostanaka u školi, iznervirana nezahvalnošću i bezobrazlukom balavice, mati već na rubu živaca opet veli:

„E koja sam ja budala bila! Umjesto da sam završila fakultet ja se udade! Tako mi i treba! Sad mi i ti džigeru ždereš. Neka, sjetićeš se ti jednog dana šta ti je mati govorila pa će ti biti žao. „

Prizora ima bezbroj a izbora nebrojeno.  U skladu sa primjerima, reklo bi se i da je količina nezadovoljstva neizmjerna. Vrlo vjerovatno. Dosta ljudi vjeruje da su napravili pogrešan izbor. Bez veze. Ne postoji pogrešan izbor. Kad se odlučiš za jedan put to je tvoj jedini i pravi put makar bio i najgori makadam sa provalijama sa obje strane.  Ako ideš takvim zeznutim putem ne možeš biti ništra drugo nego vrlo zeznut vozač.Da ne kažem…zajeban. Ups! Rekoh.

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.