Broadway: Carolija mjuzikla "Wicked"

"Wicked" je mjuzikl koji je prije nekoliko dana (12. decembra) odigran na Broadwayu u njujorskom Gershwin Theatru.

Sanela Gojak / 15. Decembar 2018

Rijec je o dvosatnom mjuziklu koji donosi pricu o zloj vjestici sa Zapada, i naravno, dobroj vjestici sa Sjevera iz poznatog djela "Carobnjak iz Oza" koja je ispricana na jedan sasvim drugaciji nacin ispreplicuci se kroz ljubav i mrznju.

“Wicked” je nevjerovatan spoj pjesme i plesa uz savrsenu scnografiju i kostimografiju, te muziku koju potpisuje Stephen Schwartz i povremeno komicne dijaloze koje publika iz prepunog Gershwina pozdravlja smijehom.

Na neki nacin gledatelj izmedju dva cina pobjegne iz realnog svijeta htio to ili ne. Carolija sa scene jednostavno “uzima” gledatelje nedajuci im prostora da razmislja o bilo cemu sa strane.

U ansamblu se pojavljuje nesto vise od 30-ak glumaca. Pored glavnih uloga koje nose Jessica Vosk (Elphaba) i Katie Rose Clarke (Galinda), te Ryan McCartan (Fiyero), izdvojicemo imena jos nekih aktera: Jenny Florkowski, Jamie Jackson, Jesse JP Johnson, Ioana Alfonso, Larkin Bogan itd. Sjajna Elphaba, odnosno Jessica Vosk sa svojom fantasticnom bojom glasa svaki put izmami odusevljenje gledateljstva.

Nije nikakva novost da su mjuzikli na Broadwayu izuzetno popularni i posjeceni, te da se unaprijed moraju rezervisati ulaznice iako se godinama na repertoaru nalaze “Kralj lavova”, “Fantom iz opere”, “Wicked” itd. koji godisnje od prodaje ulaznica zarade nekoliko milijardi dolara. 

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.