Biznis plan-Business Plan ili Бизнис план(Бусинесс План)

Bilmez / 26. August 2012

Nekad sam strašan idiot da bih sam sebe izbrisao iz prijatelja na FB. No, to sada nije ni bitno. Ovih poslijeratnih godina nas bombarduju svakojakim naslovima i preseravanjima o nekim  projektima, o budućnosti s malim preduzećima, o biznis planovima, o... ma o svemu što nije Jugoslovensko, nego nešto Američko, ili djelimično Europsko. Probao sam i ja da sadim te gljive, ali jednostavno uginu, ne uspiju na ovom tlu. Ne paše im politička klima i općedruštveni ambijent. Svaki biznis plan se svodi na to kako nekome izvući pare koje nema. I tako nas Ameri nagovaraju da pišamo uz vjetar, plivamo uzvodno i zaustavljamo vjetrenjače. No, nije sve tako crno. Ja sam kao prepoznao neku priliku, imam ideju, jos samo da nađem kakvu budalu koja će da uloži dobar kapital, a ja dobru volju, i tako postanemo partneri ili ti ga ortaci. Čak sam raspoložen i za javno-privatno partnerstvo. Kuku mene. Svakim danom sve više susrećem ljude upitnog psihičkog zdravlja. Dave i sebe i sve oko sebe, da Bog sačuva. Statistike pokazuju da je 999% stanovništva ludo do bola, a njih 998% odbija da potraži stručnu pomoć u liječenju. Ne fali zarez, da, 999% je načisto ludo. Kao što se može i naslutiti, moj biznis plan obuhvata izgradnju i finansijsko upravljanje jednom od najvećih i najmodernijih i naj naj ludnica na balkanu, pa i šire. Poenta je u isisavanju budžetskih sredstava iz fonda za zdravstveno osiguranje, a poslije i penzionog fonda. Bila bi tu dva odjeljenja: prvo i veće bi se odnosilo na pokušaje rehabilitacije koje bi finansirao ZZO, a drugo odjeljenje bi bilo za one što su došli da umru i njega bi finansirao zavod za PIO. Kao što ranije rekoh, biznis plan nam govori kako izvući od nekoga novac kojega nema. Eh ovdje je za nijansu drugačija stvar. Riječ je o turbo isisavanju sredstava iz europskih kreditnih fondova kroz naše fondove ZZO i PIO. Na taj način bi ludnica „PERSPEKTIVA“ došla do svježih europskih novčanica, što bi dovelo za posljedicu povećanje javnog duga koje direktno utiče na približavanje i uključenje zemlje u balkansko-grčke integracije. Naši političari marljivo rade na tome, ja samo želim da im „pripomognem“.

Šalu na stranu, pričajmo malo o mentalno-rekreacionim sadržajima Perspektive de o o. Prvo i osnovno je izgradnja heliodroma i saune. Zbog političara, oni su ipak broj jedan. Svaki obrok bi sadržavao po dvije tablete deprozepama i xanax-a uz decilitar uvoznog pelinkovca ili vlahova radi lakše probave teško probavljivih stvari. Poslije svakog doručka slijedi šetnja kroz cvijeće, drveće i ograde, uz priče edukativnog karaktera poput Mein Kampf ili Sjevernokorejski politički sistem. Nakon ručka slijedi istresanje frustracija. Budući da smo Balkanske krvi, i da ništa ne može bez puške, po uzoru na Rumunjskog Čaušeskog, slijedi gađanje ptica selica iz vazdušne puške na pristojnoj udaljenosti. Ko preživi večeru, može mirno da zaspi.

Uistinu, prosječnom Balkancu treba tri decilitra ŽAP-a i šest sedativa da bi našao spokoj pred spavanje.

Zbog ozbiljnosti i važnosti „projekta“ ne želim da otkrivam više pikanterija. Nakon realizacije bićete detaljno obaviješteni u Službenom listu FBiH i Službenom glasniku RS.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.