5 atrakcija koje morate posetiti na Zlatiboru

Na Zlatiboru nikome ne može biti dosadno. Bez obzira da li putujete sa decom ili pripadnicima starije generacije, sigurni smo da ćete u širokoj lepezi spektra aktivnosti naći neku koja je baš po vašem ukusu.

Vladimir111 / 19. Mart 2020

 

Zlatibor se nalazi na jugozapadu Srbije i jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija, kako među domaćim stanovništvom, tako i među strancima. Jednako je posećen tokom leta i zime, a posetioci mu se rado vraćaju zbog specifične klime i mnogobrojnih atrakcija koje su primamljive turistima svih generacija.

Na Zlatiboru nikome ne može biti dosadno. Bez obzira da li putujete sa decom ili pripadnicima starije generacije, sigurni smo da ćete u širokoj lepezi spektra aktivnosti naći neku koja je baš po vašem ukusu.

Na Zlatiboru možete ići na planinarenje, u duge šetnje po prirodi, obilaske vidikovaca sa neverovatnim pogledima na zlatiborsku visoravan. Ako vas pak više zanima kultura i istorija, brojni su muzeji i manastiri koje možete posetiti, baš kao i etno sela. Ljubitelji adrenalinskih sportova takođe neće ostati izneverenih očekivanja, a najmlađima na raspolaganju stoje Dino park i Park avantura.

Na sve to dodajmo gastronomske specijalitete po kojima je Zlatibor nadaleko čuven i shvatićete zašto su apatmani na Zlatiboru rasprodati mesecima unapred, u bilo koje godišnje doba.

Apartmani na Zlatiboru mogu se pohvaliti raznovrsnom ponudom koja će zadovoljiti svačiji ukus i finansijske mogućnosti. Od rustičnih brvnara do luksuznih moderno opremljenih apartmana, možete iskusiti pravi duh života u planini ili imati osećaj da ste u mondenskom hotelu. Od vas zavisi.

Razloga za posetu ovom dragulju prirode ima zaista mnogo, a u nastavku pročitajte šta morate videti tokom boravka na Zlatiboru:

Sirogojno

Na 26 km od turističkog centra, gde su smešteni apartmani na Zlatiboru, nalazi se selo Sirogojno, koji je jedini muzej na otvorenom u Srbiji.

U Sirogojno su sa svih strana Zlatibora prevučene brvnare, kako bi ovde bile prezentovane i svedočile o kulturi življenja na Zlatiboru tokom 19. i 20. veka. Pored rustičnih brvnara, čiju unutrašnjost možete posetiti, u muzeju na otvorenom nalaze se i dve crkve, kao i postavka objekata koji su očuvali originalni izgled, ali su prilagođeni potrebama turista.

Uživaćete u izložbenom i prodajnom prostoru starih zanatlija gde možete kupiti čuvene vunene rukotvorine koje će trajati decenijama. U krčmi muzeja Sirogojno možete probati tradicionalne zlatiborske specijalitete spremljene na starinski način, a u ponudi je i konak za goste.

Stopića pećina

Stopića pećina je čudo prirode koje se nalazi na severoistočnim obroncima Zlatibora, u zaseoku Stopići, na svega 19 km od turističkog centra, gde su smešteni i apartmani na Zlatiboru. Pećina je duga 1690 km i prava je turistička atrakcija, koju godišnje poseti više od 80.000 ljudi.

Jedna je od dvadeset najvećih pećina u Evropi, a pripada rečnim pećinama jer kroz nju protiče Trnavski potok. Ulaz u pećinu je impresivan – širok je 35 m, a visok 18 m.

Stopića pećina se sastoji od pet speleomorfoloških celina, a to su Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Svaka celina ima svoje specifičnosti koje su zapanjujuće lepe i čine nesvakidašnji prizor.

Posetioce fasciniraju celine sa kadama, koje su poput malih kamenih bazena, naročito kada su napunjeni vodom. Celina u kojoj se nalazi vodopad je takođe impresivna.

Pećina je turistički uređena, osvetljena i izbetonirana, otvorena za posetioce. Cena ulaznice je 250 rsd.

Vodopadi Gostilje

Selo Gostilje smešteno je na 20ak km udaljenosti od centra Zlatibora, a na oko 300 m van sela nalazi se najveća hidrološka vrednost Zlatibora – Gostiljski vodopad. Vodopad se formira na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu. Voda se obrušava sa visine od 20 m čineći nesvakidašnji prizor. Jedan je od deset najvećih vodopada u Srbiji, sa kaskadom manjih vodopada i slapova u nastavku toka prema Katušnici.

Gostiljski vodopad možete posetiti u letnjem periodu od 9 do 19h, a u zimskom periodu od 9 do 16.30h.

Park prirode Mokra Gora

Park prirode Mokra Gora je kotlina koja se nalazi između planinskih masiva Zlatibora i Tare, a kao park prirode obuhvata površinu od 10.813 hektara. Od centra Zlatibora udaljen je 48 km. Bogati reljef parka prirode presecaju reke Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, vodopad Skakavac, a na ovom području nalaze se i Hajdučka i Crvena pećina.

Ne propustite vožnju čuvenom Šarganskom osmicom, kojom ćete proći kroz 22 tunela, preko pet mostova, visinske razlike od 300m, na ukupnoj razdaljini od 15.500 metara. Za vreme vožnje moći ćete da uživate u svim prirodnim lepotama ovog kraja.

Obići ćete izvor lekovite vode Bela voda, crkvu brvnaru koja je izgrađena 1946. godine, čuveni Drvengrad, koji je na Mećavniku izgradio Kusturica za potrebe snimanja filma „Život je lep“.

Rezervat Uvac

Rezervat Uvac je jedno od najvećih prirodnih blaga Srbije. Okružen je planinama Zlatibor (od kojeg je udaljen 48km), Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik, a površine je 7543 hektara. Čuvana reka Uvac i njen krivudavi tok poznati su u celoj Evropi, a predeo je bogat liticama, pećinama, uvalama i jamama.

Flora i fauna ove regije su neverovatno bogate, a bitno je napomenuti da je rezervat Uvac jedino prirodno stanište orla beloglavog supa. Od 1994. godine ova ptica je zakonom zaštićena vrsta, a u rezervatu Uvac je najveća kolonija ovih orlova na svetu.

U rezervatu Uvac uživaćete u nestvarno lepoj prirodi, tišini i pogledu, kao i brojnim aktivnostima koje ovaj park prirode nudi.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.