#ŽeneBiH: Nakon toliko istorije koja je bila ispisana muškim postignućima, krajnje je vrijeme da se prisjetimo ženskih

KNJIGA

Naša glavna poruka je ona koju smo napisale i kao uvodnu poruku u samoj knjizi, a to je da su prošlost, sadašnjost i budućnost i ženske.

07. mart 2019, 8:38

U martu prošle godine tri aktivistice iz Sarajeva, Amila Hrustić Batovanja, Maša Durkalić i Hatidža Gušić pokrenule su kampanju prikupljanja novca za izdavanje svoje knjige #ŽeneBiH i za nekoliko sati skupile su i više donacija od očekivanog. U knjigi koja je nedavno izašla u javnost nalaze se biografije i ilustracije više od 50 žena koje su u BiH razbijale stereotipe i radile na promociji ženskih prava.

Za BUKU sa autorkama knjige razgovaramo o važnosti inicijative koju su pokrenule, rezultatima koje su ostvarile, položaju žena u BiH i drugim temama.

Nedavno je izašla knjiga #ŽeneBiH. Koliko je ova knjiga danas važna?

Amila Hrustić Batovanja: Knjiga #ŽeneBiH nedavno se našla u rukama prvih čitatelja i čitateljica, osoba koje su rezervirale svoj primjerak tokom crowdfunding kampanje iz septembra i oktobra 2018. godine i tako nam zapravo omogućile da ovu knjigu izdamo. Knjigu smo izdale samostalno, i sav uloženi rad i trud nas tri, kao ko-kreatorica i ko-autorica ove inicijative, bio je volonterske prirode, od početka do kraja. Smatramo da je ova knjiga važna zato što ovakvih knjiga u BiH jednostavno - nema. Ne postoji mnogo knjiga koje su posvećene ženskim postignućima i koje podsjećaju na važnost ženskog zalaganja za bolje društvo. Knjiga #ŽeneBiH je, u tom smislu, nažalost, još uvijek neka vrsta “incidenta”. No, u pitanju je jedan pozitivan incident, incident koji će, nadamo se, dovesti do povećanja ženske vidljivosti u našem društvu, te potaknuti i brojne druge ljude da kreiraju različite inicijative o podizanju svijesti o ženskim postignućima.

Prošlo je godinu dana od pokretanja inicijative #ŽeneBiH i ova knjiga je na neki način kruna te priče. Koliko je važno raditi na što većoj vidljivosti žena u našem društvu?

Masha Durkalić: Žene čine pola posto svjetske populacije, pa tako i pola populacije BiH. Samim tim, rekle bismo da je iznimno bitno raditi na što većoj vidljivosti pola naše populacije, jer je očigledno postignuća te polovine nisu dovoljno vidljiva čim postavljamo pitanja koliko je važno raditi na njihovoj vidljivosti. Reakcije na našu kampanju iz marta prošle godine pokazale su koliko je našoj javnosti potrebno predstaviti ženska postignuća, uspjehe, sve pomake koji su napravljeni zahvaljujući ženama. Mala kampanja koju smo napravile prošle godine povodom Mjeseca ženske historije bila je uvod u kreiranje ove knjige, koja se zapravo i desila jer smo bile potaknute pozitivnim reakcijama ljudi na vizuale i biografije koje smo svakodnevno objavljivale na našim društvenim mrežama. Na vidljivosti žena i ženskih postignuća potrebno je raditi svakog dana, jer ženski rad ne smije biti nevidljiv, ženska postignuća se ne smiju svoditi samo na privatnu sferu i besplatni emocionalni rad, a sve ono što su žene dosad postigle i doprinijele boljem društvu mora biti poznato svima, jer u suprotnom one padaju u zaborav, a skupa sa njima i sve sjajne stvari koje su napravile. Drago nam je što se o ženskim pravima i položaju žena u društvu govori sve više, no primjećujemo isto tako da se o ovoj temi mnogo više razgovara i izvještava u periodu oko Međunarodnog dana žena. Ove inicijative ne trebaju biti ograničene samo na ovaj period, nego trebaju trajati čitave godine, jer žene oko nas naše društvo mijenjaju i čine boljim svakog dana. Nefer bi bilo sjetiti ih se zbog toga samo jednom u godini.

Koje su žene iz knjige na vas posebno utjecale, koje bi ovom prilikom izdvojile i zašto?

Hatidža Gušić: Sve žene koje se nalaze u knjizi su nas na neki način inspirisale svojim životima i/ili postignućima. Trudile smo se da uvrstimo barem dio žena koje su zaslužne za naše pravo da se obrazujemo, da glasamo, da imamo slobode i prava koja one nisu imale, nego su ih morale izboriti na teži način. Svima njima dugujemo da nastavimo njihovu borbu, da osvajamo svoje mjesto u javnom prostoru, jer borba za ravnopravnost još uvijek nije u potpunosti izborena. Upravo zbog toga smo u ovu knjigu uvrstile i savremenice koje se kroz svoj rad u vremenu u kojem sada živimo bave bitnim pitanjima ženskog angažmana, i unapređuju ženska prava kroz svoj rad.

 

 

Koliko ste zadovoljne cjelokupnom godišnjom kampanjom koja je iza vas?

Amila Hrustić Batovanja: Obzirom da je naša kampanja nastala u martu prošle godine, i da je kreirana uz pomoć isključivo volonterskog rada nas tri, koje imamo vlastite stalne poslove, i obzirom na to da smo godinu dana radile svakog dana, bez odmora, bez praznika i bez prestanka, te da smo uspjele napraviti suradnju sa 50 bh. kreativki, jako smo zadovoljne što je taj rad prepoznat i bitan zajednici koja nas je podržavala na svaki način, uključujući i finansijski. Činjenica da smo napravile najuspješniju crowdfunding kapanju u BiH, koja je potrebni iznos prikupila za 24 h, a do kraja samog trajanja i pet puta više potrebnih sredstava, nama je i više nego dovoljna da budemo zadovoljne. Posebno nam je drago što svakodnevno primamo nove prijedloge i dobivamo nove informacije o različitim izuzetnim ženama iz bh. historije koje nisu u knjizi, i što je naša inicijativa inspirisala neke slične inicijative u regiji - poput inicijative #ŽeneMK, koja je 1. marta počela na vlastiti način obilježavati Mjesec ženske historije objavljivanjem biografija i ilustracija značajnih žena iz Makedonije. S druge strane, naučile smo mnogo toga tokom samog procesa rada na knjizi, kao i rada na kampanji, što je iskustvo koje izuzetno cijenimo, a posebno smo sretne da smo kroz rad na knjizi upoznale mnoge dizajnerice, umjetnice i ilustratorice iz BiH, te da smo zajednički učestvovale u krearanju knjige.

Koliko su aktivizam žena i inicijative koje u fokus stavljaju žene moćan alat da se poboljša vidljivost žena, kad govorimo o vidljivosti mislim na uspjehe žena , ali i na problem sa kojima se žene svakodnevno suočavaju?

Masha Durkalić: Bilo bi dobro kada bi žene u BiH feministički aktivizam počele posmatrati kao način da postignu više vidljivosti, kao i da ostvare više rodne ravnopravnosti. To, nažalost, još uvijek nije slučaj. Feministički aktivizam je prilično izolovan, i ograničen mahom na aktivnosti nevladinih organizacija, što je uredu i razumljivo s obzirom na okolnosti, ali aktivizam je za sve, i pripada svima. Aktivizma nikad ne treba biti dosta u tom smislu, no aktivizam koji će skrenuti pažnju na ženska prava bi trebao biti konkretan u svojim ciljevima, a pogotovo u izvedbi. Kroz realizaciju svih aktivnosti inicijative #ŽeneBiH trudile smo se biti što konkretnije u onome što smo radile, ne bi li ono što, takoreći, iza ove inicijative ostaje, bilo upotrebljivo i za druge ljude, grupe, inicijative, projekte, pogotovo u aktivističkom smislu. #ŽeneBiH je umjetnička, istraživačka i aktivistička inicijativa, i naša je najveća želja da sve što je u sklopu nje proizvedeno pronađe svoje mjesto u budućnosti, u nekim novim istraživačkim, umjetničkim i/ili aktivističkim inicijativama. Konačno, sam aktivizam ne može biti produktivan ako jasno i glasno ne zahtijeva ono što je potrebno, a to je, barem u ovom slučaju, rodna ravnopravnost. Mi smo napravile čitavu knjigu da bismo skrenule pažnju na potrebu za rodnom ravnopravnošću i većom vidljivošću ženskih postignuća, i ova knjiga je naša poruka bh. javnosti da žene trebaju i moraju biti ravnopravne u bh. društvu.  

Šta znači biti žena danas u BiH?

Hatidža Gušić: Biti žena u BiH znači isto što i biti žena u bilo kojem dijelu svijeta, a to podrazumijeva konstantnu borbu za ravnopravnost. Nažalost, nigdje u svijetu ne postoji potpuna rodna ravnopravnost. Zbog političke i ekonomske situacije, u BiH je dosta teže zalagati se za ravnopravnost nego u nekim razvijenijim državama svijeta. Dodatna otežavajuća okolnost su i duboko ukorijenjeni patrijarhalni stavovi. Međutim, moramo se svakog dana podsjećati da je u BiH stanje ženskih prava mnogo bolje nego stanje u nekim drugim državama svijeta, i zbog toga je potrebno da se svakog dana svako od nas trudi da promiče vidljivost žena i ženskih uspjeha u javnom prostoru. Također se moramo podsjećati na to da su bh. žene izborile neka od svojih prava mnogo ranije nego žene u drugim dijelovima svijeta, a ipak danas imamo situaciju da se prava žena mnogo manje poštuju u BiH, nego u tim zemljama. Bitno je da ne dopustimo da se u tom smislu krećemo retrogradno.  

U susret Osmom martu. Koja je Vaša poruka, kako ženama, tako i muškarcima?

Amila Hrustić Batovanja: Naša glavna poruka je ona koju smo napisale i kao uvodnu poruku u samoj knjizi, a to je da su prošlost, sadašnjost i budućnost i ženske. Nakon toliko historije koja je bila ispisana muškim postignućima, krajnje je vrijeme da se prisjetimo ženskih, da obratimo pažnju na njih i u sadašnjem vremenu, kao i da ohrabrimo buduće generacije koje će biti zaslužne za brojna naredna postignuća koja će naše društvo, bez sumnje, učiniti mnogo boljim mjestom.

Koje su aktivnosti koje planirate kada je knjiga u pitanju, ali i sama kampanja?

Masha Durkalić: Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH će zaokružiti jednogodišnji intenzivni rad na kreiranju knjige #ŽeneBiH, a bit će i prilika da predstavimo sjajne ilustracije 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica koje su se okupile oko ovog projekta. Pored toga, na izložbi će biti predstavljeno i 11 minijaturnih portreta žena od polimerne gline koje je za crowdfunding kampanju izradila bh. minijaturistica Selma Mahmutović. Izložba će u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena do 16. marta. U narednom periodu ćemo nastaviti razmišljati o tome kako da nastavimo rad na inicijativi #ŽeneBiH, kao i o načinima promoviranja knjige #ŽeneBiH. Obzirom da je u pitanju volonterska inicijativa, na kojoj radimo nakon naših svakodnevnih poslova, teško nam je uskladiti sve obaveze i zbog toga često ne možemo ostvariti sve željene i planirane aktivnosti, ali ćemo se truditi da i u budućnosti nastavimo podsjećati na ženske doprinose i povećavati vidljivost žena i njihovog rada.

Mnoge čitaoce će sigurno zanimati i kako mogu kupiti knjigu?

Hatidža Gušić: Informacije o kupovini knjige ćemo objaviti nakon otvorenja izložbe ilustracija i promocije knjige. Trenutno radimo na finalizaciji tih detalja, ali želimo napomenuti da će dio knjiga biti dostupan i u slobodnoj prodaji, kao i neki od popratnih materijala poput bedževa, cekera, postera i bookmarka. Sve informacije će biti objavljene u dogledno vrijeme na našoj internet stranici zenebih.ba, kao i na našim društvenim mrežama.