<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zastrašujuće statistike: U RS prošle godine 1.500 žrtava nasilja u porodici, skoro 90 odsto žene, sedam ubijeno

15. maj 2024, 3:47

Podaci o slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj su zastrašujući, a godišnje statistike pokazuju stalni porast ovih krivičnih djela.

U 2023. godini u Srpskoj su prijavljena 1.192 slučaja nasilja u porodici što je za 15,3 odsto više nego godinu ranije, od čega je bilo 1.034 krivičnih djela, što je za čak 20 odsto više nego lani! Ukupan broj žrtava nasilja u porodici u prošloj godini je 1.519.

U preko 90 odsto slučajeva počinioci su bili muškarci, a u skoro polovini slučajeva nasilja u porodici radilo se o odnosu suprug nad suprugom (510).

Slijedi nasilje vanbračnog partnera nad partnerkom (129), otac-sin (134), sin-otac (115), otac-kćerka (111), bivši partner-bivša partnerka (112), sin-majka (108) i drugo.

Uporedo sa ovako zastrašujućim podacima, Vlada RS odlučila je da iz procedure povuče Prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama RS, a u kojem se prvi put definiše pojam femicid. Zakonski rok od šest mjeseci za njegovo usvajanje istekao je 3. maja ove godine.

Ministarstvo porodice omladine i sporta RS, a koje je bilo predlagač, očigledno je odustalo od ovog zakona, i to pod pritiskom nekoliko udruženja koja su u javnom prostoru otvorila “terminološku polemiku” zbog definisanja pojma – rodno zasnovano nasilje, rodni identitet i femicid.

Njihova ocjena je bila da se uvođenjem ovih termina ugrožava tradicionalna porodica i diskriminišu muškarci.

Sa druge strane, podaci o nasilju nad ženama iz izvještaja MUP-a RS za prošlu godinu su alarmantni.

Prema vrsti nasilja u porodici, učinioci su nad žrtvama najčešće vršili fizičko nasilje (751), psihičko (629), ugrožavali spokojstvo (129), ekonomsko nasilje (7) i druge oblike nasilja (88).

Pored toga, skoro polovina ubistava prošle godine u RS počinjeno je upravo unutar porodice i svih sedam žrtava bile su žene, a počinioci muškarci.

“Kao žrtve ubistava unutar porodice stradalo je sedam osoba. Počinjeno je jedno teško ubistvo, gdje je vanbračni suprug ubio vanbračnu suprugu, tri ubistva u kojima je suprug ubio suprugu, sin majku i unuk baku, dva ubistva u kojima su počinioci potom izvršili samoubistvo - u jednom slučaju je sin ubio majku, a u drugom jedna osoba ubila majku i sestru”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za 2023. godinu.