<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto se vlasti u BiH plaše uspostave kontrole protoka novca?

Naši sagovornici kažu da mi nemamo političke već interesne stranke, te da se zakon o sprečavanju pranja novca ne usvaja jer političari nemaju stvarnu volju da idu ka EU

26. maj 2023, 8:22

“Mi smo za evropske integracije Bosne i Hercegovine”, poručuju nam iz svake parlamentarne stranke u ovoj zemlji. Gotovo da nema dana da ovu rečenicu ne ponovi neki od predstavnika vodećih stranaka u državi. Međutim, ako pogledamo rezultate učinka na tom putu, shvatit ćemo da je to segment u kojem političke stranke najmanje žele napredak.

U maju 2021. godine Udruženje banaka BiH upozorilo je vlasti da se što prije treba usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te da, ukoliko se to ne desi, postoji opasnost da Bosna i Hercegovina završi na tzv. “crnoj listi” Evropske unije i FATV-a.

Na politička previranja EU može odgovoriti “crnom listom”

Tada su iz Udruženja upozorili da novi zakon treba biti usklađen s međunarodnim standardima za ovu oblast.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, za Buku kaže da vlasti nisu učinile ništa ni dvije godine nakon upozorenja.

“Ništa se nije promijenilo. Sami znate kakvu mi vlast imamo. Formalno imamo sve, a u suštini se nijedna od nekih bitnih stvari za građanstvo, ne za banke, ne da napraviti. Od deviznog zakona, zakona o elektronskom potpisu, i sve ono što smo mi tražili da bi građanstvu bilo bolje stoji još na stand-by aranžmanu. Kad, ko, kako, ne znam, vidjet ćemo”, ističe Kutle.

Direktora smo pitali i da li je bilo dovoljno dvije godine vlastima da naprave kvalitetan zakon.

“Ne za dvije godine, to se moglo i trebalo završiti za nekoliko mjeseci. Ako neko ima namjeru to riješiti, ali mi očito pričamo svi, a kada treba konkretno riješiti, onda to ode dalje i onda se bave svojim privatnim stvarima i tako im mandati prođu. Sada smo opet imali razgovore s MMF-om, da se napravi sve to. U normalnoj državi se to može i treba napraviti, a kod nas se to ne dešava zbog tih, uvjetno rečeno, političkih previranja. Mada, mi nemamo političkih stranaka, mi imamo samo interesne stranke. Nema tu desno i lijevo   orijentiranih i da rade za građanstvo, to su samo interesne stranke koje rade samo za sebe. Kao reakcija  na ova politička previranja pojedinih političkih predstavnika može se desiti i “crna lista”, ali ne samo “crna lista”, već puno toga zbog čega će građanstvo ispaštati zahvaljujući političarima koje ima”, jasan je Kutle.

Uspostavom sistema skraćuje se prostor za kriminalno djelovanje

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić upozorava da nesređenost u ovoj oblasti može biti ozbiljan problem u istraživanju terorističkih akata s bilo kojim predznakom.

“S obzirom da se većina tih osoba, grupa, ili organizacija koje imaju takve nakane moraju finansirati kao i svi ostali, vrlo je važno da se uspostavi potpuna kontrola finansijskih tokova, prvenstveno u tom smislu. Mi kaskamo inače kada je u pitanju Evropa u tim propisima, međutim, dodatni problem u Bosni i Hercegovini je što nosioci javnih političkih funkcija uviđaju da uspostavom takvog sistema sva fizička i pravna lica moraju biti, da ne kažem centralizirana, ali da postoji baza podataka u BiH i da se u svakom trenutku može izvršiti kontrola protoka novca, od osobe A do osobe B. S obzirom da je kod nas u velikoj mjeri razgranat organizovani kriminal koji ima veze s pojedinim nosiocima javnih i političkih funkcija, njima nije u interesu da se uspostavi takav sistem, jer uspostavom takvog sistema  skratio bi se prostor za njihovo kriminalno djelovanje, a vjerovatno mnogi od njih, kada bi se ustanovilo kako taj novac prolazi i na koje načine se upotrebljava, vjerovatno bi to bio dovoljan razlog da tužilaštvo se pozabavi njima samima, a ne samo terorizmom kao pojavom”, govori za Buku Miletić.

Državni delegat podsjeća i na izvještaj Ureda za reviziju BiH, koji također opisuje tromost i nerad Vijeća ministara BiH po pitanju zaštite od cyber kriminala, o čemu je Buka nedavno i pisala.

“To izvješće je na nekih 30-ak stranica, i to kada pročitate, onda vidite kolika je katastrofa ili nebriga bila u Vijeću ministara, kada je u pitanju taj informacioni sistem, koliko on, ustvari, nije dovoljno zaštićen. Sve radnje koje su bile predviđene da se dese u Vijeću ministara i da se, ustvari, taj sistem zaštiti, do momenta pisanja izvještaja nije urađeno gotovo ništa, dakle 98 posto mjera i radnji nisu napravljene. Sada su, doduše, poslije objave revizorskog izvještaja, momci koji rade na informatici u Parlamentu BiH, poduzeli neke radnje u tom smislu, i malo se uozbiljilo to pitanje. Međutim, bio to ovaj zakon koji vi pominjete, ili neki drugi, ja zaista mislim da većina nosilaca javnih i političkih funkcija u Bosni i Hercegovini nema stvarnu namjeru da uđe u Evropsku uniju”, naglašava Miletić.

Naši političari u EU ne bi bili milijarderi

Na naše pitanje zbog čega to misli, odgovara kako naši političari nemaju stvarnu potrebu da idu ka EU. 

“S obzirom na ovoliku količinu kriminala i korupcije, dakle  ne postoji nijedna zemlja u Evropi gdje je kriminal razvijen na takav način. Vi kada uspostavite sistemska rješenja, a uspostavljate ih na način da uzimate standarde EU, bez obzira na formalno pravno članstvo, vi ako unesete dio tog sistema, oni se s tim više ne mogu baviti, barem ne mogu se baviti na taj način. Dakle, sužava im se prostor za njihovo kriminalno djelovanje. Očigledno to njima nije u interesu, i nijedan od njih u bilo kojoj zemlji Evropske unije ne bi bili milijarderi pod ovim uslovima. Ovo nema nigdje i ovo je jedno veliko razočarenje u smislu njihovih stvarnih namjera da se priključimo evropskoj porodici”, podvlači Miletić.

Dodaje da se uz političku volju sve može uraditi, a kada je nema onda se neće uraditi ništa.

“Krenimo od, naizgled, običnih stvari, kod nas možete kupiti karticu za mobitel na trafici, obaviti neki razgovor ili kriminalnu radnju i baciti i karticu i telefon. To u zemljama EU nije moguće, jer pri svakoj  kupovini kartica mora se registrovati osoba koja je kupila. U EU se ne može desiti kao u BiH, da mlađe osobe, koje nemaju dana radnog staža, voze skupocjena vozila koja koštaju i po 200.000 eura. To je na Zapadu nemoguće”, zaključuje Miletić.