Zanimljiva biografija ministra koji je bušio gume komšijama

I ranije bio osuđivan zbog krivičnog djela

08. februar 2023, 5:31

Bivšem ministru finansija u Vladi Republike Srpsku Milenku Vračaru ovo nije prvi sukob sa zakonom, jer je i ranije bio osuđivan zbog krivičnog djela.

Podsjetimo, Vračar je uhapšen u utorak uveče zbog sumnje da je izbušio gumu na automobilu poznatog banjalučkog advokata.

Prema saznanjima Srpskainfo, sumnja se da je on i ranije bušio gume na vozilima komšija.

Kao kadar PDP Vračar je bio na čelu ministarstva finansija u vladi od 2001. do 2003. godine.

Te 2003. godine visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdauna je zbog afere u Upravi Carina RS tražio da Vračar podnese ostavku, što je on i uradio.

Vračar je i bivši direktor Nove banjalučke banke, a 2008. godine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 20.000 KM zbog falsifikovanja službene isprave u prikrivanju garancije ove banke u visini od 11 miliona evra.

Tom garancijom banka je garantovala plaćanje obaveza u poslovnom odnosu Rafinerije iz Broda sa inostranim preduzećem “Galaksi central”.

U obrazloženju presude sudsko vijeće je navelo da je dokazano da je Vračar prikrio ovu garanciju, koja tako nije mogla biti evidentirana u poslovnim knjigama, nije mogao biti formiran kreditni dosije, niti je banka mogla izvršiti rezervisanje sredstava.

Vračar je i vlasnik i direktor revizorske kuće „Vral Audit“, a ova kuća je više puta radila i revizorske izvještaje za „Šume RS“, kao i brojnim privatnim preduzećima. Na njegovoj listi se nalazi i banjalučka „Čistoća“, Područna priverdna komora u Banjaluci, „Romanijaputevi“ i druge firme.

Vračar je bio i insajder Specijalnog tužilaštva u akciji 2012. Godine, a u kojoj je uhapšen tadašnji direktor Šuma RS Srđan Ljubojević

On je tada prijavio tadašnjeg direktora „Šuma RS“ Ljubojevića da mu je uzeo 10.000 KM mita da bi mu isplatio 120.000 KM duga.

Vračar se od 2003. godine nalazio i na američkoj „crnoj listi“ i tada su mu zamrznuti računi u bankama, zabranjen mu je rad u javnim ustanovama i kandidovanje na izborima. Tek 2015. godine skinut je sa „Crne liste“. Na ovoj listi se našao zbog sumnje da je pomagao u skrivanju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.