<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Za dvije godine uvozićemo: A BiH je mogla pokriti 50 posto potrebne struje

02. mart 2024, 11:50

Stručnjaci ukazuju na ozbiljne probleme u elektroprivrednim preduzećima u Bosni i Hercegovini (BiH), ističući gubitke, problem s rudnicima te kašnjenje u energetskoj tranziciji.

Predlažu uključivanje kućanstava u proizvodnju solarne energije, tvrdeći da bi to državi donijelo 50 posto potrebne struje bez velikih ulaganja.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) već je 20 godina u gubitku, dok su rudnici opterećeni gubicima od milijardu KM. Stručnjaci upozoravaju na visoke troškove termoelektrana, pozivajući na zatvaranje tih postrojenja te potiču ulaganje u zelenu energiju.

Ključnu ulogu vide u solarnoj energiji, a procjenjuju da bi polovica potrebne energije mogla biti proizvedena na krovovima domaćinstava. Kritiziraju nedostatak zakonodavstva za samostalne proizvođače te propuste u prilagodbi trendovima energetske tranzicije.

Za dvije godine uvozićemo električnu energiju, crne su slutnje energetskih stručnjaka. Kritika na račun uprava tri elektroprivrede zbog, navodi se, kaskanja za trendovima energetske tranzicije.

Damir Miljević, ekonomista za N1: “U praksi nijedna elektroprivreda, osim dvije vjetroelektranice, ništa nije napravila. Solara više ima u Gračanici, nego što sve tri elektroprivrede imaju zajedno. Posljedice tih nedonošenja odluka platiće oni koji uvijek plaćaju, građani i provreda ili kroz povećanje cijena električne energije ili kroz nedosatatak električne energije”.

BiH je u okviru Energetske zajednice potpisnica i Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije kojima je preuzela obavezu da do 2050. godine završi proces dekarbonizacije. U obećanja da će se do 2030.godine zatvarati rudnici i termoelektrane gotovo da niko ne vjeruje, jer se i dalje 60 odsto električne energije u BiH proizvodi upravo iz termoelektrana.