<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada FBiH ni nakon godinu nije vratila ključne evropske zakone kojim bi se spriječio sukob interesa

Sukob interesa u Federaciji BiH nema ko da utvrdi više od 10 godina

15. maj 2024, 4:05

Parlament Federacije BiH odavno nije manje radio. Za nešto više od godinu zastupnici najvišeg zakonodavnog tijela u ovom entitetu održali su tek 10 redovnih sjednica.

Plate, naravno, redovno su primali i zastupnici i delegati sve ove prethodne mjesece. Vrijedi istaći da nije sva krivica na zastupnicima. Da bi imali šta raditi, prvenstveno bi se trebao pobrinuti izvršni organ vlasti. Dakle, Vlada FBiH bi trebala da šalje prijedloge zakona u proceduru, pa bi shodno tome bilo više posla u zakonodavnom organu vlasti.

Sakrili evropske zakone i kršili postojeće

No, Vlada FBiH je uradila suprotno. Pobrinula se da zastupnici imaju manje posla, s obzirom da još nije uputila u proceduru zakone koje je povukla iz Parlamenta FBiH dolaskom na vlast početkom maja prošle godine. Za kraj ovog mjeseca zakazana je 11. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ali na dnevnom redu nema ključnih zakona. Zakona koji su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a koje je federalna vlast davno trebala usvojiti kako bi određeni procesi bili usklađeni s međunarodnim standardima.

Radi se o Prijedlogu zakona o sukobu interesa FBiH, i Prijedlogu zakona o zaštiti prijavitelja korupcije. Ovi zakoni su bili upućeni u Parlament FBiH na usvajanje još u vrijeme prethodne Vlade FBiH, ali nikada nisu usvojeni.

Imenovanjem aktuelne Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, iz procedure su povučeni svi zakoni koji su do tada bili u Parlamentu, ali ova dva ključna zakona nikada nisu vraćena.

Već na početku rada aktuelne Vlade FBiH dobili smo naznake zbog čega su zakoni povučeni. Naime, Vlada je već u maju prošle godine u mandat krenula nezakonitim imenovanjem v.d. direktora Autocesta FBiH. Na tu funkciju je imenovan HDZ-ov Denis Lasić, a koji je do kraja aprila 2023. godine obnašao funkciju ministra prometa i komunikacija u Vladi FBiH.

Zakonom o sukobu interesa u FBiH u upravljačke strukture javnih preduzeća se ne mogu imenovati osobe koje su u prethodnih šest mjeseci obavljale funkciju u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti.

S obzirom da je prošlo tek dvije sedmice od kada je Lasić prestao biti dio izvršne vlasti, njegovo imenovanje na rukovodeću poziciju u javno preduzeće je nezakonito. Ono što je problematično jeste što u Federaciji BiH nema ko da utvrdi sukob interesa, jer je ta nadležnost oduzeta Centralnoj izbornoj komisiji 2013. godine, a u međuvremenu, nikada nije formirana komisija koja bi bila zadužena za odlučivanje o sukobu interesa.

Tako već više od 10 godina federalna vlast može da u javna preduzeća imenuje osobe koje su u sukobu interesa, a da nikome ne odgovara, i da takvi slučajevi prolaze nekažnjeno.

Ista ovakva kršenja zakona su se dešavala i u mandatu prethodne vlade, kojom je rukovodio Fadil Novalić. I tada je u Autoceste FBiH direktor imenovan nezakonito, s obzirom da je imenovani bio zastupnik SDA u Parlamentu FBiH. I tada, kao i danas, sukob interesa nije imao ko da utvrdi i sve je prolazilo nekažnjeno.

Na nezakonitosti i bivše i aktuelne Vlade FBiH ukazivao je Transparency International BiH i nekoliko puta pisao Vladi, ali bez konkretnih rezultata. Jednostavno, premijere i ministre nisu zanimali ni dopisi nevladinih organizacija, ni pisanja medija, a što je najvažnije nisu ih zanimali zakonski propisi.

Upravo je ovo samo jedan primjer zbog čega je bilo važno da se u Parlamentu FBiH usvoji novi zakon o sukobu interesa u institucijama FBiH. Naime, kako su ranije objasnili za Buku iz TIBiH, Prijedlog zakona o sukobu interesa koji je bio u parlamentarnoj proceduri usklađen je s međunarodnim standardima. To znači da bi usvajanjem novog zakona bila formirana komisija za odlučivanje o sukobu interesa te da bi bile predviđene sankcije za aktere koji se nađu u sukobu interesa.

EU tražila depolitizaciju, a vlast ojačala politizaciju javnih preduzeća

Dakle, više od godinu nakon imenovanje Vlade kojom rukovodi premijer Nikšić, zakon o sukobu i interesa, kao ni zakon o zaštiti prijavitelja korupcije nisu usvojeni.

Da je interes vladajućih stranaka u Federaciji BiH bio da dva pomenuta zakona učine još boljim, do sada bi to uradili. Godina je bila više nego dovoljna da se kreiraju i novi zakoni, a ne samo da se poprave postojeći prijedlozi. 

S obzirom da nezakonito imenovanje direktora Autocesta FBiH nije ostalo izuzetak, već da je takva praksa nastavljena i u mjesecima koji su uslijedili, s razlogom se može sumnjati u namjere Vlade da popravi zakone.

Ako su nezakonita imenovanja nastavljena i u drugim javnim preduzećima, onda postaje sasvim jasno zbog čega Vlada koju čine SDP, Naša stranka, NiP, HDZ BiH i HDZ 1990 nikada nije u parlamentarnu proceduru vratila zakone bitne za evropski put naše zemlje.

Jasna je intencija da se što duže stranački kadrovi mogu imenovati na rukovodeće pozicije u javna preduzeća, a da te nezakonite radnje nema ko da utvrdi. A imao bi ko utvrditi da su usvojeni novi zakoni, usklađeni s međunarodnim standardima.

Ovim postaje jasno da je sva priča predstavnika stranaka trojke i HDZ-a o evropskom putu BiH neiskrena. Bezbroj puta smo čuli od kadrova ovih stranaka kako žele napredak na evropskom putu, pa su se neki čak odvažili i da kažu kako su predvodnici na tom putu, ali rezultati njihovog rada ih demantuju.

U Mišljenju evropske komisije je jasno naznačeno šta vlasti moraju učiniti. Depolitizacija javnih preduzeća jedan je od ključnih uslova za napredak na evropskom putu. A depolitizacija javnih preduzeća se neće postići tako što svjesno kršite Zakon o sukobu interesa, tako što u upravne odbore javnih preduzeća imenujete savjetnike državnih ministara i depolitizacija se neće postići tako što kvalitetne prijedloge zakona krijete u ladicama.