<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KOMENTAR

Velizar Antić, politički analitičar za BUKU: Narod je taj koji treba političarima da kaže da su smeće

Onaj ko ima moć i treba da kaže da su političari koji su na funkcijama smeće jeste narod. Sve dok narod daje podršku ovakvim političarima, oni su legitimni predstavnici tog istog naroda i imaju pravo da vode državu.

18. august 2022, 12:36

FOTO: BUKA, arhiva

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit tokom posjete u Goraždu burno je reagovao na pitanje novinarke N1 u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Šmit se tokom odgovora okomio na bh. političare.

"Smeće, potpuno smeće - ljutito je rekao Šmit, te dodao da on brine o BiH, dok političari igraju igre".

Politički analitičar Velizar Antić kaže da političari u BiH možda i jesu smeće, ali to nikako ne bi smio da kaže Kristijan Šmit.

"Onaj ko ima moć i treba da kaže da su političari koji su na funkcijama smeće jeste narod. Sve dok narod daje podršku ovakvim političarima, oni su legitimni predstavnici tog istog naroda i imaju pravo da vode državu. Potpuno je drugo pitanje da li su izbori demokratski i fer. Oni to sasvim sigurno nisu i treba raditi na tome da izborni proces bude fer kako bi prava izborna volja naroda bila predstavljena na izborima, ali sve dok i međunarodna zajednica priznaje ovakve izbore i dok se naši političari biraju na njima, niko nema pravo da ih naziva ovako. Pogotovo ne neko ko nije iz ove zemlje. Ovo je veliki promašaj Kristijana Šmita i na neki način i njegov poraz, jer je došao u zemlju sa jednom pomirljivom retorikom i retorikom da će insistirati na razgovorima, dok sada imamo jedan histeričan nastup i potpuno odsustvo diplomatski dozvoljenog ponašanja", rekao je za BUKU Antić.

Dodaje da je političarima koji su na vlasti na prvom mjestu lični interes, na drugom mjestu je interes političkih partija, dok je interes naroda tek na trećem mjestu.

"A trebalo bi da bude potpuno obrnuto. Da je ovo istina svedoče imovinski kartoni političara. Kada vidite koliko bogatstvo imaju, a sa druge strane vidite kolika su im prijavljena primanja za vrijeme dok su vršili vlast, vidite da postoji ogromna razlika. Jasno je da su do bogatstva došli na nezakonit način. Dalje, svima je jasno da smo uveliko postali partokratsko društvo, gdje posao u državnom sektoru dobijaju samo politički kadrovi partija na vlasti. Tek na trećem mjestu je i interes naroda i vidimo da se zaista i nešto malo uradi u infrastrukturi, zdravstvu, školstvu", ističe naš sagovornik.

IZBORI U BIH 2022.

Kada je riječ o predstojećim izborima, Antić smatra da će izabrani predstavnici u Parlamentima u velikoj mjeri ostati isti, odnosno, promjene će biti jako male.

"Međutim, u zavisnosti od rezultata izbora, moguće je očekivati da drugi ljudi budu vlast i da povedu ovu zemlju u drugom pravcu u odnosu na onaj kuda sada ide. Ukoliko opozicija u RS pobijedi, sasvim je sigurno da će druga lica biti u izvršnoj vlasti i tek tada možemo ocjenjivati i njihov rad i rezultate", smatra Antić.

Kada je riječ o predizbornim kampanjama koje ubrzo počinju, Antić očekuje da vidi potpuno iste kampanje kakve su bile u prethodnim izbornim ciklusima.

"Ne verujem da će kampanja biti, niti prljavija, niti manje prljava od prethodnih. Od vlasti očekujem kampanju zasnovanu na retorici patriotizma, 'odbrane' Republike Srpske od svih vrsta neprijatelja, vraćanje tema o referendumima, vraćanju nadležnosti, insistiranju na kultu ličnosti Milorada Dodika i poistovjećivanja sudbine RS sa izbornim rezultatom vlasti i, naravno, insistiranje na tome da je opozicija izdajnička i da, ukoliko oni dođu na vlast, da će od RS ostati prazna ljuštura", kaže Antić.

Dodaje da će, sa druge strane, kampanja opozicije biti usmjerena na ekonomske teme, na standard naroda, na veliko iseljavanje naroda, za šta će tražiti odgovornost vlasti, insistiraće na temama kriminala i korupcije, prodaje državnih preduzeća, i, naravno, na pravdanju da nisu izdajnici, za šta ih optužuje vlast.